Російську Федерацію виключили з Ради Європи

Дата: 16 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Комітет міністрів Ради Європи на позачерговому засіданні 16 березня ухвалив рішення про виключення Російської Федерації з Ради Європи. 

Про це повідомляється на сайті ради.

Джерело: coe.int

“Сьогодні вранці на позачерговому засіданні Комітет міністрів у контексті процедури, розпочатої відповідно до статті 8 Статуту Ради Європи, вирішив, що Російська Федерація від сьогодні припиняє бути членом Ради Європи, після 26 років членства”, – йдеться в повідомленні на сайті Ради Європи.

Росія стала першою країною, яку виключили з організації.

Раніше в Раді Європи наголосили, що своїми діями в Україні російська влада позбавляє російський народ переваги найсучаснішої системи захисту прав людини у світі, включно з юрисдикцією Європейського суду з прав людини та величезною системою конвенцій.

“Ми, як і раніше, сповнені рішучості використовувати всі наявні в нашому розпорядженні засоби для надання підтримки, допомоги та правових засобів українському народу в його боротьбі з агресором і продовжувати прагнення до миру на основі справедливості та міжнародного співробітництва”, – заявили в організації.

Членство РФ у Раді Європи припиняється з дня ухвалення рішення про це. Російський прапор, який був піднятий біля РЄ, вже спущено.

Нагадаємо, що 16 березня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про виключення Росії з організації, а також закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору. За це рішення проголосувало 216 осіб, проти жодного голосу, утрималося три.

Під час розгляду резолюції надійшло повідомлення про те, що Росія, розуміючи, яким буде рішення щодо неї, подала до Страсбурга заяву про самостійний вихід. Проте це не зупинило процедури виключення.

В ухваленому документі ПАРЄ рекомендувала припинити членство РФ у Раді Європи через несумісність дій Росії з принципами організації.

Водночас через те, що країна до кінця нинішнього року формально лишається учасником організації, тут попросили пришвидшити розгляд позовів проти Росії в Європейському суді з прав людини.

Попри те що російські дипломати проінформували про денонсацію Європейської конвенції з прав людини та відмову від сплати щорічного членського внеску до РЄ, це не звільняє РФ від відповідальності за систематичні порушення прав людини, які вона вчинила на території України, Грузії та в себе вдома, пояснили юристи Крим SOS.

Офіційно Росія вийде з Ради Європи лише 1 січня 2023 року, тож усі індивідуальні та міждержавні скарги, подані проти РФ до цього моменту, розглядатимуться й надалі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter