Україна звинуватила російського військового комісара у порушенні законів війни через незаконний призов кримчан

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці повідомили про підозру у злочині незаконному “військовому комісару” Красноперекопська і Красноперекопського району Криму. Громадянину Росії інкримінують порушення законів і звичаїв війни, зокрема через примус цивільного населення півострова до служби у Збройних силах РФ. 

Про це інформує пресслужба прокуратури Автономної Республіки Крим, яка провадить процесуальне керівництво.

Слідчі встановили, що росіянин з листопада 2018 року обіймав посаду “військового комісара Бахчисарайського району Республіки Крим”, а з квітня 2020 року його призначили на посаду “військового комісара міста Красноперекопськ і Красноперекопського району Республіки Крим”.

“Він здійснював реалізацію політики Росії та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил держави-окупанта. Підозрюваний, реалізуючи незаконні “укази” вищого керівництва держави-окупанта, безпосередньо розробляв план і організовував п’ять призовних кампаній кримчан у відповідних районах”, – мовиться в повідомленні.

У прокуратурі додали, що підозру шести військовим комісарам різних районів Криму, які з 2015 року “безпосередньо організовують і проводять на півострові вказані незаконні призовні кампанії”.

Санкція інкримінованої ст. 438 Кримінального кодексу України передбачає покарання позбавленням волі на  строк від 8 до 12 років.

З відкритих джерел відомо, що “військовим комісаром” у цьому районі є Анненко Михайло Борисович (Annenko Mikhail Borisovich). Сама прокуратура АРК не називає ім’я підозрюваного.

Раніше МЗС України заявило, що, призиваючи кримчан до своєї армії, Росія вчинила 12 воєнних злочинів за всі роки окупації.

Нагадаємо, мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Прокурор Автономної Республіки Крим спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавств. Утім, українські правоохоронці переслідуватимуть тих громадян України з Криму, які воювали проти Збройних сил України. 

Як відомо, за російським законодавством, після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в збройних силах РФ. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в збройних силах Росії”.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter