Україна вимагає у влади Мексики арештувати Путіна, якого покликали на інавгурацію нової очільниці країни

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Україна просить владу Мексики, що визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, арештувати російського диктатора Путіна, якщо той з’явиться на інавгурації нової очільниці країни Клаудії Шейнбаум. 

Про це повідомили у посольстві України в Мексиці. 

Ілюстраційне зображення. Фото: news.house

Про можливий приїзд Путіна до країни повідомили напередодні медіа. Виявилось, що команда Шейнбаум покликала на урочисті події як російського диктатора, так й президента України Володимира Зеленського

“Ми сподіваємося, уряд Мексики усвідомлює факт, що Володимир Путін є воєнним злочинцем, підозрюваним у викраденні та примусовій депортації українських дітей у Росію, ордер на арешт якого виданий Міжнародним кримінальним судом, юрисдикцію якого визнає Мексика… Віримо, що Мексика виконає міжнародний ордер на арешт, передавши вищезазначеного судовому органу ООН у Гаазі”, – йдеться у листі, що опублікували дипломати. 

Інавгурація нової мексиканської очільниці має відбутись 1 жовтня. 

Переміщення російського диктатора світом стали обмеженими, коли він отримав ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду за викрадення українських дітей. 

До прикладу, торік він планував завітати до ПАР, утім, не зміг зробити цього через ордер. Щоб потрапити до країни, Путін погрожував громадянам ПАР війною, що під присягою в суді підтвердив південноафриканський президент Сиріл Рамафоса

Після цього Путін вже приїздив у Киргизстан, ОАЕ та Казахстан, що викликало обурення України. 

Нагадаємо, що українські правоохоронці спільно з МКС п’ять місяців працювали над ордерами на арешт Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Тепер їх мають арештувати у 123 країнах світу. 

 
Україна закликає МКС активізувати зусилля і видати нові ордери на арешт за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, вчинені росіянами на українській території. Одним з ймовірних нових отримувачів такого ордера може стати самопроголошений очільник Білорусі Олександр Лукашенко, якого у ЄС вважають співучасником. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter