Україна внесла три найбільші китайські нафто-газові компанії до переліку міжнародних спонсорів війни

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

До переліку міжнародних спонсорів війни додали три найбільші китайські нафто-газові компанії – China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) та China National Petroleum Corporation (CNPC).

Про це розповіли в НАЗК. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Bloomberg

Усі три компанії, як кажуть в агенції, продовжують реалізовувати спільні проєкти з РФ та фінансувати стратегічну галузь російської економіки сплатою своїх податків.

До прикладу, корпорація Sinopec володіє 10% відсотками акцій ПАТ “Сибур Холдинг”, який за перше півріччя поточного року сплатив до російського бюджету 33 мільярди рублів, або ж 347 мільйонів доларів. 

Ця ж корпорація володіє 40-відсотковою часткою в Амурському газохімічному комплексі, що сплатив торік до російського бюджету 2,1 мільярда рублів, або 30 мільйонів доларів.

Інша китайська корпорація China National Petroleum Corporation, яка володіє часткою в “Ямал СПГ”, лише податку на прибуток у 2022 році сплатила на близько 80 мільярдів рублів, або 1,14 мільярда доларів. 

Крім того, рік тому “Газпром” і CNPC домовилися перейти на оплату послуг у рублях і юанях, що посилить та стабілізує російський рубль попри введені санкції, передбачають у НАЗК. 

“Уряд держави-агресора з 1 січня 2023 року терміном на три роки підвищив ставку з податку на прибуток для експортерів зрідженого природного газу з 20% до 34%. Це означає, що податки від його експорту майже вдвічі (+ 70%) збільшать наповнення бюджету Росії”, – пояснюють в агенції. 

Нагадаємо, нещодавно до списку спонсорів війни додали китайську групу компаній, яка володіє інтернет-магазином AliExpress, та корпорацію Unilever, що широко представлена в Україні брендами, зокрема, Domestos, Axe, Rexona та Dove. Також до списку додали дві провідні тютюнові компанії світу Philip Morris International та Japan Tobacco International. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter