НАЗК внесло до списку спонсорів війни Philip Morris та Japan Tobacco

Дата: 24 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

До переліку міжнародних спонсорів війни додали дві провідні тютюнові компанії світу Philip Morris International та Japan Tobacco International. 

Про це повідомляє НАЗК. 

Фото: НАЗК

Американська глобальна сигаретна і тютюнова компанія Philip Morris International продає свою продукцію в понад 180 країнах світу, а найвідоміші марки: Marlboro, Parliament, Bond, Chesterfield, L&M, Next, HEETS. 

Japan Tobacco International – міжнародний тютюновий підрозділ Japan Tobacco, провідного міжнародного виробника тютюнових виробів, серед яких на російському ринку входять міжнародні бренди Winston, LD, Mevius, Camel, Sobranie і російські марки “Донской табак”, Kiss, Play, “Петр I”, “Тройка” та інші. 

Обидві компанії сплачують чимало грошей у бюджет Росії. Так, Philip Morris International є одним з найбільших платників податків до російського бюджету, а сукупний обсяг інвестицій компанії у РФ перевищує 2 мільярди доларів. 

“Згідно з даними фінансової звітності російського підрозділу Philip Morris, виторг компанії у перший рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну зросла на 8% до 140,3 мільярда рублів, а чистий прибуток до 48,2 мільярда рублів, що на 45% більше, ніж у 2021 році. Відповідно податку на прибуток до бюджету агресора було сплачено на суму понад 136 мільйонів доларів США”, – розповідають у НАЗК. 

Компанія заявляла про намір продати свій російський бізнес, втім, досі цього так і не зробила. 

Щодо другої компанії, яку додали до списку, то її частка на російському ринку становить близько 34,9%, а серед виробників продуктів зі зниженим ризиком, наприклад, пристроїв для нагрівання тютюну, вона є однією з найбільших. 

“За останні 20 років інвестиції JTI в економіку РФ перевищили 4,6 мільярда доларів. Податкові платежі компанії 2020 року забезпечили 1,4% доходу федерального бюджету РФ. Компанія відкрито заявляла про те, що російський ринок генерував близько 2 мільярдів доларів у 2022 році для JT групи, або приблизно 11% її консолідованого доходу за весь рік”, – розповідають посадовці. 

Компанія обіцяла призупинити нові інвестиції та маркетингову діяльність у Росії, але досі виробляє та поширює там продукцію. 

Нагадаємо, що нещодавно до списку спонсорів війни додали китайську групу компаній, що володіє інтернет-магазином AliExpress та корпорацію Unilever, що широко представлена в Україні брендами, зокрема, Domestos, Axe, Rexona та Dove. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter