Україна внесла до спонсорів війни Bacardi: компанія не пішла з РФ, наростила прибуток та намагалась це приховати

Дата: 10 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни найбільшу приватну міжнародну алкогольну компанію у світі Bacardi Limited. 

Про це повідомили у НАЗК. 

Фото: The Royal Gazette

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на сайті компанії з’явилось повідомлення про те, що вона “виділила 1 мільйон доларів Червоному Хресту та Корпусу милосердя на підтримку гуманітарних заходів”. Втім, невдовзі повідомлення відредагували й звідти зникла згадка про те, що Bacardi Limited зупиняє експорт до Росії та не рекламуватиме там свої товари.

Стара версія досі доступна у вебархіві. 

Стара версія заяви
Відредагована версія заяви на сайті компанії

Вихід низки провідних міжнародних брендів з російського алкогольного ринку знизив конкуренцію і створив можливості для тих, хто залишився, нагадують у НАЗК. Українські посадовці вважають, що російський підрозділ компанії “Бакарді Рус” скористався цією ситуацією та у підсумку отримав за минулий рік чистий прибуток у 4,7 мільярда рублів. Для порівняння, ще у 2021 році компанія виторгувала алкоголю на 1,5 мільярда рублів. 

У НАЗК також підрахували, що сума податків, які сплатила компанія до бюджету РФ, сягає понад 12 мільйонів доларів. 

“Bacardi Limited продовжує сплачувати значні податки до бюджету Росії, підтримувати її економіку та спонсорувати агресію проти України”, – констатують у НАЗК. 

Для деяких компаній внесення до українського списку спонсорів та причетних до розв’язання Росією війни позначається на роботі в інших країнах. До прикладу, після появи у переліку компанія Mondelez зіткнулась із бойкотом у Норвегії та Швеції. 

Нині у переліку понад 24 тисячі осіб, а також щонайменше 25 провідних світових компаній, серед яких китайські Xiaomi й Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французька мережа Auchan, а також корпорацію Unilever, що широко представлена в Україні брендами, зокрема, Domestos, Axe, Rexona та Dove. 

Нагадаємо, що нещодавно аналітичний центр при Київській школі економіки створив сканер штрихкодів, що визначає товари компаній, які так і не вийшли з російського ринку попри війну в Україні.

Фотографія обкладинки: Robert F. Bukaty/AP Photo

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter