Україна відправляє подання до Міжнародного кримінального суду через воєнні злочини проти культурної спадщини Криму

Дата: 12 Серпня 2021
A+ A- Підписатися
Офіс генпрокурора збирається відправити Міжнародному кримінальному суду в Гаазі інформаційне повідомлення щодо злочинів проти культурної спадщини в Криму. 
 
Про це написала на своїй фейсбук-сторінці генпрокурорка Ірина Венедіктова
 

За її словами, над документом Офіс генпрокурора працював спільно з ГО “Регіональний центр прав людини”, “Євромайдан-Крим” та Українською асоціацією міжнародного права. Вони зібрали величезний масив доказів широкомасштабного привласнення і руйнування об’єктів культурної спадщини, не виправданих воєнною необхідністю і здійснюваних незаконним чином і безцільно.

Венедіктова назвала внесок громадського сектору в масштабну аналітичну роботу в кожному з інформаційних повідомлень до МКС “неоціненним”.
 
Офіс генпрокуратура нагадує, що культурні цінності, що перебувають у музеях Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, та тамтешня культурна спадщина є власністю держави Україна, національним багатством, невід’ємною складовою національного культурного надбання та охороняється як національним законодавством, так і міжнародним правом.
 
“Знищення унікальних об’єктів культурної спадщини людства є таким же незворотним злочином як і позбавлення людини життя. Адже один із способів припинити існування народу – це знищити його культуру і історію. Це тонкі матерії, але дуже вагомі для самоідентичності нашої держави. Ми передаємо докази експропріації та руйнування цих цінностей, щоби Міжнародний кримінальний суд долучив їх до свого розслідування, яке, сподіваємось, вже найближчим часом може розпочатись”, – сказала Венедіктова.
 
У документі наведені докази широкомасштабного руйнування і привласнення об’єктів культурної спадщини, а саме:
 
– стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора;
– історичне середовище столиці кримських ханів у Бахчисараї – Ханський палац, Чуфут-Кале;
– Кримська астрофізична обсерваторія;
– Вежа Костянтина та Докова Башта у м. Феодосія;
– Церква Івана Предтечі у м. Керч.
 
У документі також містяться факти численних випадків незаконних археологічних розкопок та модифікацій культурних цінностей на тимчасово окупованій території АРК, зокрема поселень Кермен-Бурун та Сиваг-Кермен.
 
Крім того, у ньому розкривається незаконний обіг предметів культури, факти злочинної недбалості у процесі так званої “реставрації” об’єктів культури, проведення незаконних археологічних розкопок, зокрема розкопок місць поховань та курганів, їхнє руйнування та пограбування та переміщення культурних цінностей з Криму. 
 
Повідомляється, що Росія знищила десятки об’єктів культурної спадщини України та людства внаслідок будівництва так званої траси “Таврида”. 
 
“Такі дії є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права та кваліфікуються як окремий різновид воєнних злочинів за змістом Римського статуту Міжнародного кримінального суду”, – мовиться в повідомленні. 
 
Крім цього, на даний час органами правопорядку АР Крим та м. Севастополя здійснюється розслідування у 23 кримінальних провадженнях за понад 100 фактами умисного знищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури, незаконного проведення пошукових, археологічних робіт, вивезення культурних цінностей з тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя.
 
Нагадаємо, на початку липня Верховна Рада надала статус корінного народу кримським татарам, караїмам та кримчакам, ухваливши Закон “Про корінні народи України”, розроблений відповідно до вимог Конституції України. Саме вони є автохтонними етнічними спільнотами, які сформувалися на території України, носіями самобутніх мов і культур, які мають традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлюють себе корінними народами України і не мають власного державного утворення поза межами України.
 
Відповідно до законопроєкту, корінним народам України гарантують правовий захист від будь-яких дій, спрямованих на:
  • позбавлення ознак етнічної належності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей;
  • виселення або примусове переміщення з місць компактного проживання в будь-якій формі;
  • примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі;
  • заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, спрямованої проти них.
Як відомо, наприкінці червня Венедіктова несподівано спочатку усунула Гюндуза Мамедова із посади керівника Департаменту з нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, а згодом заблокувала йому доступ до держтаємниці. Причиною цього стали таємні листи СБУ.
 
“Законних підстав для звільнення нашого клієнта немає, тому активно використовується дискредитаційна інформаційна кампанія. До кампанії по тиску на незалежного прокурора приєдналася й СБУ, яка використовує інструмент припинення допуску до держтаємниці з метою обмеження виконання ним своїх повноважень. Залишатися на посаді без можливостей виконання своїх повноважень є неприйнятним для нашого клієнта. Саме тому Гюндуз Мамедов після 25 років роботи в органах прокуратури прийняв рішення про відставку”, – розповіли в компанії “Міллер”. 
 
Після усунення Мамедова керівником так званого департаменту війни на деякий час став Максим Якубовський, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів. Після розголосу Венедіктова перепідпорядкувала департамент собі.
 
Офіс президента відмовився коментувати виданню ZMINA звільнення Мамедова. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter