Україна просить іноземних громадян бойкотувати товари з Росії та Білорусі

Дата: 30 Березня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні запустили інформаційну кампанію “DO NOT sponsor murder”, у якій державні органи закликають бойкотувати російські та білоруські товари й компаній за кордоном.

Про це повідомляє пресофіс Мінцифри.

Відомство вказує на дедалі більшу кількість жертв серед цивільного населення від рук російських військових. 

“Сьогодні росія – це синонім слова “вбивця”. Понад 140 дітей і тисячі мирних українців були вбиті російськими військовими протягом першого місяця війни. Кількість нових жертв серед цивільного населення невпинно продовжує зростати з кожним черговим днем воєнних злочинів росії проти народу України”, йдеться в повідомленні.

У Мінцифри наголошують, що Білорусь також зарекомендувала себе “пасивним співорганізатором” війни проти України, адже наступи російських військ на Україну регулярно здійснюються з територій цієї країни починаючи з 24 лютого 2022 року.

“Наразі мати будь-які бізнес-зв’язки з росією та білоруссю – це величезний удар по репутації компаній та фактична мовчазна підтримка політики країн-агресорів проти України”, кажуть у міністерстві.

Головна ідея проєкту полягає у:

  • донесенні до іноземного бізнесу важливості бойкотування російських та білоруських товарів та послуг;
  • сприянні швидкому та масштабному падінню економіки країн-агресорів;
  • заміні російських та білоруських товарів та послуг на товари та послуги країн, що виступають проти війни в Україні, або ж на знак підтримки економіки України на українські.

Український бізнес може долучитися до компанії, надіславши логотип своєї компанії / організації в  png, ai або svg на електронну адресу buyukrainian@epo.org.ua. Його розмістять на сторінці ініціативи на знак підтримки кампанії “DO NOT sponsor murder”.

Крім того, бізнесменів закликають поставити один з варіантів рухомих рядків на сайт компанії:

“We joined the boycott of russian and belarusian products. Glory to Ukraine!”, “Support Ukrainians. Boycott russian and belarusian products”.

Використати інші розроблені візуальні матеріали кампанії в соціальних мережах компанії / організації.

Іноземний бізнес також може долучитися до кампанії. Для цього потрібно відмовитися від співпраці з російськими та білоруськими контрагентами, прибрати російські та білоруські товари з полиць магазинів.

Крім того, потрібно замінити російських та білоруських партнерів на партнерів країн, що виступають проти війни в Україні, або ж на знак підтримки економіки України на українських. Це можна зробити, подавши заявку на пошук партнерів в Україні. 

Також іноземний бізнес може поставити один з варіантів банерів на сайт компанії:
“We joined the boycott of russian and belarusian products. Glory to Ukraine!”, “Support Ukrainians. Boycott russian and belarusian products” та використати візуальні матеріали кампанії “DO NOT sponsor murder” у соціальних мережах компанії.

Іноземні громадяни теж можуть долучитися до кампанії, відмовившись від купівлі російських та білоруських товарів.

Іноземних громадян також просять коментувати в соцмережах та поширювати дописи з відмітками акаунтів корпорацій, які продовжують співпрацю з Росією та Білоруссю. Для цього рекомендують використовувати такі хештеги: #DONOTsponsormurder #StandWithUkraine #IbuyUkrainian

Також людей просять виходити на мітинги проти компаній, що співпрацюють з цими країнами.

“Пам’ятайте, аполітичність – позиція, що вбиває українців щодня. Тож зробіть свій внесок у припинення війни проти України вже сьогодні”, наголошують у Мінцифри.

Як відомо, українські студенти Стенфордського та Масачусетського університетів спільно створили сторінку, яка відстежує компанії, що “підтримують економіку Росії та фінансують війну”. Окрім детальної інформації про компанії, сайт також вказує на чіткі дії, які кожен може зробити, щоб переконати їх припинити бізнес в РФ. Можна долучитися до протестів, або анонімно надати інформацію про компанії, які продовжують працювати у країні-загарбнику.

Нагадаємо, напередодні міністри транспорту Польщі, Литви, Латвії та Естонії закликали заборонити автомобільні перевезення вантажів до та з Росії і Білорусі та обмежити заходи суден цих країн до портів ЄС.

14 березня польська поліція відтіснила активістів у пункті пропуску Козловичі – Кукурики на польсько-білоруському кордоні та дозволила рух фур з вантажами, що прямують до Білорусі та Росії. 

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив за повну заборону торгівлі Європейського Союзу з Росією. Політик наголосив, що ЄС повинен продемонструвати свою силу і рішучість щодо Росії, інакше найближчим часом доведеться заплатити більшу ціну. 

Країни Європейського Союзу розділилися на різні табори під час обговорення 22 березня ембарго на російську нафту, газ та вугілля. Німеччина та Нідерланди блокують, зокрема, заборону імпорту російської нафти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter