Прем’єр Польщі закликав ЄС повністю заборонити торгівлю з Росією

Дата: 19 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив за повну заборону торгівлі Європейського Союзу з Росією. Політик наголосив, що ЄС повинен продемонструвати свою силу і рішучість щодо Росії, інакше найближчим часом доведеться заплатити більшу ціну. 

Про це повідомляє польський портал WNP.

Моравецький висловив сподівання, що “буде чергове протверезіння європейських лідерів” і Рада ЄС ухвалить черговий пакет санкцій. Це він зназначив, відповідаючи на запитання про протести на кордоні Польщі проти постачання товарів до Білорусі та Росії та про перспективи прийняття лідерами ЄС рішення закрити європейські дороги для вантажівок з Росії.

“Я абсолютно на боці протестувальників і ще раз звертаюся до Європейської комісії якнайшвидше активізувати свої повноваження”, – наголосив політик. Він додав, що Польща пропонує якнайшвидше додати до санкцій торговельну блокаду як для морських портів, так і заборону на сухопутну торгівлю.

Моравецький вважає, що такий крок “додатково змусить Росію задуматися над тим, щоб припинити цю жорстоку війну”:

“Йдеться про життя і смерті десятків, а може, сотень тисяч людей, про суверенну країну – Україну – але і про безпеку НАТО. Ми повинні продемонструвати свою силу і рішучість щодо Росії, інакше найближчим часом доведеться заплатити більшу ціну”. 

Нагадаємо, що наступного тижня українці планують провести мітинги біля головних офісів компаній, які відмовляються піти з ринку Росії та припинити фінансування путінських ракет. Акції мають відбутися у різних містах світу. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС, США, Великобританія, Канада та низка інших країн ввели кілька раундів санкцій щодо Росії. Санкції щодо Росії ввела навіть Швейцарія, яка задля цього вперше з 1815 року порушила свій нейтралітет. Серед країн, які гальмують процес накладання обмежень, Німеччина. 

З Росії також йдуть великі компанії та виробники, серед яких Apple, Amazon, Shell, Nestle, General Motors, Adobe, Boeing, Danone, Lenovo, Mercedes й багато інших. 

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія стала лідером у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, щодо країни ввели вже 4333 обмеження. 

Як відомо, українські студенти Стенфордського та Масачусетського університетів спільно створили сторінку, яка відстежує компанії, що “підтримують економіку Росії та фінансують війну”. Окрім детальної інформації про компанії, сайт також вказує на чіткі дії, які кожен може зробити, щоб переконати їх припинити бізнес в РФ. Можна долучитися до протестів, або анонімно надати інформацію про компанії, які продовжують працювати у країні-загарбнику.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter