Польська поліція відтіснила активістів, які блокували фури, що прямують до РФ і Білорусі

Дата: 14 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Польська поліція відтіснила активістів у пункті пропуску Козловичі-Кукурики на польсько-білоруському кордоні та дозволила рух фур з вантажами, що прямують до Білорусі та Росії.

Про це повідомили одна з учасниць акції протесту Наталка Панченко та правозахисниця Інституту масової інформації Ірина Земляна.

Скриншот з відео Наталки Панченко

Кілька десятків поліцейських оточили групу активістів і відтіснили їх з дороги. Після цього вантажівки почали рухатися в напрямку прикордонного переходу.

Як відомо, активісти блокували фури з ранку суботи. Вони вимагали розширити європейські санкції, зокрема на дорожній транзит товарів. За три дні черга з фур розтягнулася на 30 кілометрів.

За словами представників податкової адміністрації в Любліні, більшість фур везе товари не з Польщі, а з інших країн ЄС і це товари, які не потрапили під санкції Євросоюзу.  

Речник уряду Польщі Пьотр Мюллер у суботу казав, що в ЄС наразі немає консенсусу щодо обмеження наземного перевезення товарів до Польщі. В МЗС зазначили, що на кордоні посилять контроль, щоб не допустити обходу санкцій на певні групи товарів.

Крім того, 14 березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав аморальною роботу на російському ринку західних компаній і заявив про потребу спонукати їх покинути ринок РФ.

За підрахунками МЗС, станом на 14 березня 209 західних компаній повністю вийшли з Росії та припинили взаємодію з російськими партнерами, 378 обмежили роботу частково.

“Ми цим [частковим припиненням] незадоволені, ми знаємо ці компанії, знаємо їхні трюки, маневри з намаганнями залишитися на ринку РФ і будемо їх дотискати”, – заявив Кулеба.

“Є кілька великих компаній, які досі не пішли з Росії. Це торговельні мережі Leroy Merlin, Metro, Auchan, Spar, автотовари Pirelli та Bridgestone Tires, готелі Accor та Intercontinental. У сфері машинобудування це OTIS Worldwide, Honeywell, Mohawk Industries, Arconic. Косметика та супутні товари Oriflame, Kimberly-Clark, Koti, Ecco, Salvatore Ferragamo. Тютюнова продукція Philip Morris. Харчова промисловість та ресторани Papa John’s і Kellogg. Медицина: Bayer. Банки Raiffeisen, OTP Bank, City Group, Société Générale, UniCredit, Intensa Sanpaolo, – перелічив Кулеба.

Міністр також публічно закликав українських та західних споживачів покарати цей бізнес бойкотуванням. 

“Я ще раз закликаю їх залишити російський ринок якнайшвидше, а решту урядів та споживачівбойкотувати ці компанії, допоки вони не припинять роботу в Росії”, – заявив Кулеба.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter