Країни Балтії та Польща закликали ЄС заборонити автоперевезення вантажів з Росії та Білорусі

Дата: 23 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Міністри транспорту Польщі, Литви, Латвії та Естонії закликали заборонити автомобільні перевезення вантажів до та з Росії і Білорусі та обмежити заходи суден цих країн до портів ЄС.

Про це йдеться в їхньому спільному листі до єврокомісара з транспорту Адіни Валеан та міністрів транспорту країн ЄС, пише “Європейська правда“.

Автори листа наголошують, що, оскільки Росія продовжує свою жорстоку війну проти України, а Європейська рада скликає засідання для розгляду подальшої європейської відповіді Росії та Білорусі, вони закликають до додаткових заходів у галузі автомобільного та морського транспорту.

“Заборона на перевезення вантажів російським та білоруським автотранспортом та захід суден двох країн у порти матиме найбільший ефект, якщо буде ухвалена на рівні ЄС. Дії агресора Путіна мають отримати сильну, згуртовану та рішучу відповідь ЄС тут і зараз”, – заявив міністр транспорту Литви Маріус Скуодіс.

У листі також пропонується відкликати дозволи, видані Європейською конференцією міністрів транспорту Росії та Білорусі на міжнародні перевезення вантажів, та припинити дію Конвенції про міжнародне перевезення вантажів для операцій за участю Росії та Білорусі.

Міністри закликають ЄС ужити всіх необхідних заходів для заборони заходу суден під російським та білоруським прапорами до портів ЄС.

Ціль полягає в тому, щоб створити умови, що перешкоджають легкому обходу наявних заборон, тому пропонується об’єднати заходи для автомобільного та морського транспорту.

Як відомо, наразі на пункті пропуску Кукурики на кордоні Польщі й Білорусі активісти блокують фури, що прямують до Білорусі та Росії. Активісти вимагають від уряду Польщі та від влади ЄС повністю заборонити постачання товарів до держави-агресора.

Напередодні польська поліція відтіснила активістів у пункті пропуску Козловичі – Кукурики на польсько-білоруському кордоні та дозволила рух фур з вантажами, що прямують до Білорусі та Росії. 

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив за повну заборону торгівлі Європейського Союзу з Росією. Політик наголосив, що ЄС повинен продемонструвати свою силу і рішучість щодо Росії, інакше найближчим часом доведеться заплатити більшу ціну. 

Країни Європейського Союзу розділилися на різні табори під час обговорення 22 березня ембарго на російську нафту, газ та вугілля. Німеччина та Нідерланди блокують, зокрема, заборону імпорту російської нафти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter