На тлі масових воєнних злочинів Росії в Україні Німеччина та Нідерланди виступають проти ембарго на російські енергоносії

Дата: 23 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Країни Європейського Союзу розділилися на різні табори під час обговорення ембарго на російську нафту, газ та вугілля. Німеччина та Нідерланди блокують, зокрема, заборону імпорту російської нафти.

Про це пише “Економічна правда” з посиланням на Reuters.

Під час зустрічі міністри закордонних справ країн ЄС так і не дійшли порозуміння щодо того, чи вводити санкції проти енергетичного сектору Росії через її вторгнення в Україну. 

Німеччина та Нідерланди заявили, що блок занадто сильно залежить від російської нафти та газу, щоб ухвалити рішення про ембарго, і не може зараз відімкнутися. 

“Питання нафтового ембарго – це не питання, хочемо ми чи не хочемо, а питання, наскільки ми залежимо від нафти”, заявляла раніше міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Крім того, вона зазначила, є й інші країни-члени, які не можуть зупинити імпорт нафти “з дня на день”. Німеччина вважає, що ЄС слід працювати над зменшенням залежності від Москви в енергетичному секторі.

Водночас Італія, яка залежить від російського газу, апелює до і без того високих цін на енергоносії. Санкції щодо вугілля є червоною лінією для Німеччини, Польщі та Данії. Разом з тим є табір, для якого недоторканною є нафта, зокрема Нідерланди.

Табір, що опонує, представлений країнами Балтії, які хочуть суворіших санкцій проти агресора. Регіон хоче нафтового ембарго, а міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс публічно виступав за повний пакет санкцій, включно з блокуванням портів:

Чому Європа повинна дати Путіну більше часу, щоб заробити більше грошей на нафті й газі? Більше часу для використання європейських портів? Більше часу для використання несанкціонованих російських банків у Європі? Час вимкнути живлення.

Габріеліус Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви

За словами співрозмовників агентства, інші потенційні санкції, які обговорюються, охоплюють закриття лазівок у трастових фондах, якими користуються олігархи, розширення санкційного списку, закриття портів ЄС для російських кораблів та відімкнення більшої кількості російських банків від SWIFT.

Усе це знову обговорюватимуть у четвер, коли президент США Джо Байден перебуватиме в Брюсселі для перемовин з НАТО, ЄС та членами Великої сімки, включно з Японією, щодо жорсткіших санкцій проти Москви. 

Нагадаємо, напередодні польська поліція відтіснила активістів у пункті пропуску Козловичі – Кукурики на польсько-білоруському кордоні та дозволила рух фур з вантажами, що прямують до Білорусі та Росії. Активісти блокували фури з ранку суботи. Вони вимагали розширити європейські санкції, зокрема на дорожній транзит товарів. За три дні черга з фур розтягнулася на 30 кілометрів.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив за повну заборону торгівлі Європейського Союзу з Росією. Політик наголосив, що ЄС повинен продемонструвати свою силу і рішучість щодо Росії, інакше найближчим часом доведеться заплатити більшу ціну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter