Україна повернула з російського полону чотирьох людей – Омбудсман

Дата: 23 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Вчора, 22 грудня 2023 року, за попередньою домовленістю зустрілися представники українського та російського омбудсманів. Обидві сторони обмінялися посилками та листівками для військовополонених, а також повернули додому чотирьох людей.

Про це повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Дмитро Лубінець

“Крім того, завдяки взаємним гуманітарним домовленостям вдалося повернути до України чотирьох громадян України. Своєю чергою, Україна посприяла тому, щоб до Росії виїхали громадяни для возз’єднання родини“, – йдеться у повідомленні.

За словами Лубінця, це стало можливо завдяки підтримці та участі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Вони здійснили централізовану закупівлю теплих речей, взуття та речей особистої гігієни“, – зазначає він.

Омбудсман зауважив, що завдяки такій ініціативі військовополонені отримають звістки від своїх рідних.

Нагадаємо, стаття 26 Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” передбачає сприяння возз’єднанню сімей під час війни. Тобто, якщо чоловік знаходиться на окупованій території, а жінка на підконтрольній українській владі території, то сторони конфлікту мають вжити всіх заходів для їхнього возз’єднання. Це ще один механізм, за допомогою якого на батьківщину можна повернути як засуджених українських громадян, так і цивільних заручників. 

Тобто людину випустили (з в’язниці чи СІЗО) і вона вже не перебуває у місці несвободи, але продовжує знаходитися на окупованій територіїПри цьому її родина живе тут (в Україні). Відповідно їх можна возз’єднати”, – пояснив посадовець.

Він наголосив, що цей механізм стосується усіх без винятку цивільних (засуджених та бранців Кремля), звільнених з російських в’язниць. Це люди, які мають можливість вільно пересуватися російською або окупованими територіями, але не можуть самостійно виїхати до України. 

Стаття 26 Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” передбачає, що “кожна зі сторін конфлікту повинна полегшувати пошуки, які здійснюють члени розлучених війною сімей з метою встановлення контакту, та, наскільки це можливо, об’єднання. Вона, зокрема, повинна підтримувати діяльність організацій, які присвячують себе цій справі, коли вони визнані цією стороною та поважають заходи безпеки, яких вона вживає”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter