Возз’єднання сім’ї за Женевською конвенцією є ще одним механізмом повернення цивільних заручників – представник Омбудсмана

Дата: 07 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Стаття 26 Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” передбачає сприяння возз’єднанню сімей під час війни. Тобто, якщо чоловік знаходиться на окупованій території, а жінка на підконтрольній українській владі території, то сторони конфлікту мають вжити всіх заходів для їхнього возз’єднання. Це ще один механізм, за допомогою якого на батьківщину можна повернути як засуджених українських громадян, так і цивільних заручників. 

Про це виданню ZMINA розповів представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Станіслав Куліш.

Тобто людину випустили (з в’язниці чи СІЗО) і вона вже не перебуває у місці несвободи, але продовжує знаходитися на окупованій території. При цьому її родина живе тут (в Україні). Відповідно їх можна возз’єднати”, – пояснив посадовець.

Посадовець наголосив, що цей механізм стосується усіх без винятку цивільних (засуджених та бранців Кремля), звільнених з російських в’язниць. Це люди, які мають можливість вільно пересуватися російською або окупованими територіями, але не можуть самостійно виїхати до України. 

Стаття 26 Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” передбачає, що “кожна зі сторін конфлікту повинна полегшувати пошуки, які здійснюють члени розлучених війною сімей з метою встановлення контакту, та, наскільки це можливо, об’єднання. Вона, зокрема, повинна підтримувати діяльність організацій, які присвячують себе цій справі, коли вони визнані цією стороною та поважають заходи безпеки, яких вона вживає”.

Нагадаємо, щоб виїхати з окупованої Росією території, українцям, що втратили паспорт, необхідно мати посвідчення особи на повернення в Україну, яке видає Державна міграційна служба України. Це єдиний документ, який наразі визнає Росія. По нього можуть звернутися рідні людей, які проживають на ТОТ і не мають такої змоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter