Виїхати з ТОТ без паспорта можна за допомогою отриманого у ДМС посвідчення особи на повернення в Україну

Дата: 27 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Щоб виїхати з окупованої Росією території, українцям, що втратили паспорт, необхідно мати посвідчення особи на повернення в Україну, яке видає Державна міграційна служба України. Це єдиний документ, який наразі визнає Росія. По нього можуть звернутися рідні людей, які проживають на ТОТ і не мають такої змоги.

Про це виданню ZMINA розповіла одна зі співзасновниць ГО “Цивільні в полоні” Юлія Хрипун.

Фото: ГО “Цивільні в полоні”

“Як пояснив нам представник Офісу омбудсмана Олександр Кононенко, щоб повернутися з ТОТ на підконтрольну Україні територію без документів та пройти “фільтрацію”, потрібно отримати посвідчення особи на повернення в Україну в ДМС. Його потім можна буде передати”, – пояснює членкиня ГО “Цивільні у полоні”.

Нагадаємо, правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк пояснила, що йдеться про велику кількість видів “документів”, які незаконно утворені Російською Федерацією органи видавали громадянам України протягом дев’яти років тимчасової окупації: зокрема “свідоцтво про народження”, “свідоцтво про шлюб”, “паспортні документи РФ”, якими ми насправді, не задумуючись, користуємось буквально щодня.

Вона вважає, що найефективнішим способом буде встановлення перехідного періоду, під час якого громадяни України матимуть можливість замінити їх на документи державного зразка.

Впродовж цього перехідного періоду мало б бути допустиме використання попередніх “документів”, але при цьому паралельно відбуватиметься їх заміна, і ці документи можуть бути використані лише на території України.

Вона переконана, що у цей період державні органи України будуть перевантажені й це варто врахувати у реінтеграційній політиці звільнених територій. 

Серед категорій “документів” правозахисниця вирізняє ті, що не можна замінити. Це, наприклад, будь-які документи про націоналізацію майна на ТОТ.

Синюк звернула увагу, що країна-окупант ухвалила на ТОТ не за українським законодавством сотні тисяч судових рішень. За її словами, дуже часто ці рішення були не на користь громадян України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter