Угорський парламент заборонив трансґендерам змінювати у документах стать, вказану при народженні

Дата: 20 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Угорські парламентарі прийняли закон, який забороняє трансґендерним людям змінювати в офіційних документах зазначену при народженні стать.

Про це повідомляє BBC.

 
Прийняття закону ініціювала угорська правляча правоцентристська та консервативна партія “Фідес”.  Документ підтримали 133 депутати, 57 проголосували проти. Згідно з законом, у свідоцтвах про народження, шлюб та смерть замість слова “стать” використовуватимуть термін “стать при народженні”. ЛГБТ-правозахисники вже заявили, що ініціатива погіршить дискримінацію трансґендерних громадян. За їх словами, транслюди бояться, що дискримінація та можливе насильство відбуватиметься, коли їм потрібно буде показувати офіційні документи.

Водночас уряд на чолі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном каже, що ініціатива покладе край правової невизначеності. 

“Рішення зареєструвати біологічну стать дітей у своїх свідоцтвах про народження дитини не впливає на право чоловіків і жінок вільно відчувати та реалізувати свою особистість так, як вони хочуть”, – запевняють в уряді. 

Наразі закон має підписати президент Янош Адер, який також є членом “Фідес”. 

Нагадаємо, що у 2019 році у світі, за даними правозахисників, вбили 331 трансґендерну людину. Однак зафіксовані дослідниками цифри не є повними, адже не включають незафіксовані вбивства, про які не повідомляли в поліцію, які не задокументували правозахисники, а таких, як наголошують активісти, більшість. 

Цього року Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів у Міжнародній класифікації хвороб, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі. Так, наприклад, нещодавно в Житомирі група осіб зґвалтувала, пограбувала та катувала 19-річного трансґендерного хлопця. Однак поліція наразі розслідує справу лише за статтею “Грабіж”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter