Угорський уряд домігся скасування гранту від США для незалежних ЗМІ в Угорщині

Дата: 17 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Адміністрація прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана пролобіювала у Вашингтоні скасування гранту від Державного департаменту США для незалежних угорських ЗМІ.

Про це пише The New York Times.

У листопаді минулого року Держдеп США оголосив грант на суму 700 тисяч доларів, щоб допомогти становленню незалежних ЗМІ в Угорщині. Пізніше визначили фіналістів гранту, але після цього в липні несподівано вибір переможця відклали, а Держдеп оголосив, що ці гроші можуть бути використані в інших частинах Європи.

Колишній посол Угорщини в НАТО, а пізніше посол у Вашингтоні Андраш Симоні назвав це “величезною перемогою”. “Це посилає повідомлення, що в Угорщині все добре, що Угорщина є демократією”, – заявив він.

Як пише The New York Times, очевидно, такий крок пов’язаний із тим, що після перемоги Трампа в адміністрації президента США стали більш прихильними до Орбана. Однак велику роль зіграла і лобістська кампанія, яку уряд Угорщини веде у Вашингтоні.

За даними видання, уряд Орбана пожертвував мільйони доларів десяткам американських дослідницьких груп, культурних і стипендіальних фондів та лобістів, більшість коштів ішли через фонд “Угорські ініціативи”, який зареєстрований як компанія в штаті Делавер, але належить він офісу Орбана.

Дані з офіційних джерел свідчать, що уряд Угорщини виділив фонду 15 мільйонів доларів. Уряд Орбана також заплатив більш ніж 2,5 мільйона доларів колишньому республіканському конгресмену Конні Маку IV за лобіювання від імені Угорщини на Капітолійському пагорбі, у тому числі за спробу скасувати той самий грант для угорських ЗМІ.

Мак не знайшов особливої підтримки серед законодавців за винятком групи з 11 республіканців з популістського “Руху чаювання”. У січні ці 11 законодавців написали листа тодішньому держсекретарю Рексу Тіллерсону з вимогою відкликати грант для угорських ЗМІ та відновити дипломатичні контакти на високому рівні з урядом Орбана.

Тіллерсон, ймовірно, проігнорував цей лист. Але у квітні його звільнили і призначили замість нього Майка Помпео. Вже через місяць почалася “відлига” у стосунках США та Угорщини, йдеться в матеріалі The New York Times.

Незабаром після цього рішення щодо виділення 700 доларів тисяч для незалежних ЗМІ в Угорщині відклали. Посол США в Будапешті заперечив будь-які політичні мотиви.

“Це не тому, що Сполучені Штати чи я не виступають за свободу преси –  це невід’ємна частина демократії, в яку я і ми віримо дуже, дуже сильно. Ми просто відчули, що це не є проблемою в Угорщині”, – сказав він.

Нагадаємо, в Угорщині 11 квітня припинили існувати два опозиційні засоби масової інформації – газета Magyar Nemzet (“Угорська нація”) та радіо Lánchíd (“Ланцюговий міст”).

9 квітня партія прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана “Фідес” перемогла на загальнонаціональних виборах, що дало йому можливість утретє поспіль очолити уряд країни. Орбан, 54-літній правопопулістський політик, який очолює уряд найдовше за посткомуністичну історію Угорщини, має сильні євроскептичні погляди, а його кампанія будувалася на антиемігрантській риториці. Лідери партій, що посіли друге і третє місця на виборах, подали у відставку за результатами виборів.

Опозиційні партії висловили занепокоєння з приводу того, що такий результат дозволить автократичному Орбану проштовхнути конституційні зміни, продовжувати придушення громадянських активістів та посилити вплив на структуру державної влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter