У Польщі за приниження народу відкрили справу проти історика Григорія Купріяновича

Дата: 20 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Прокуратура польського Замостя почала розслідування щодо голови Українського товариства Любліна та історика українського походження Григорія Купріяновича за звинуваченням у приниженні польського народу.

Про це повідомляє BBC.

Чиновники побачили порушення закону в словах Купріяновича на пам’ятному заході в польському селі Сагринь. Виступ був присвячений вшануванню українців, убитих там під час акцій польського збройного підпілля в 1944 році.

Під час свого виступу історик, на думку люблінського воєводи Пшемислава Чернека, який написав скаргу до прокуратури, порівняв події у Сагрині 1944 року з діями українських націоналістів на Волині в 1943 році.

“Шкодуємо, що пам’ять українських православних жертв Холмщини в Сагрині не була пошанована в аналогічний спосіб, як це було у випадку пам’яті польських жертв Волині в Порицьку-Павлівці, у випадку пам’яті українських жертв Землі Перемишльської в Павлокомі чи у випадку пам’яті польських жертв Східної Галичини в Гуті Пеняцькій”, – сказав тоді він.

Тепер історика звинувачують за 133 статтею Кримінального кодексу, що стосується публічної зневаги до польського народу або Республіки Польща й передбачає позбавлення волі до трьох років.

На ситуацію з Купріяновичем відреагувало МЗС України. Заступник очільника відомства Василь Боднар 16 серпня зустрівся з послом Польщі в Україні Яном Пєклом та закликав припинити кримінальне переслідування історика Григорія Купріяновича.

Сам історик вважає, що дії влади направлені на залякування українців у регіоні та погіршення відносин з Україною.

“Я здивований рішенням районної прокуратури в Замості. Я не знаю, в якому місці мого виступу можна знайти підстави для початку розслідування щодо публічної образи польської нації. Якщо причиною цього є історичні факти, про які я згадав у селі Сагринь, то обвинувачення має бути спрямоване проти осіб, що скоїли ці злочини, а не проти мене”, – розповів він одному з місцевих видань.

Також він розповів, що всю інформацію щодо справи він дізнається від журналістів.

“Я ще не дістав офіційної інформації. За останніми даними, справу відкрили 10 серпня, то лист щодо цього мені міг і не дійти ще. Я навіть не знаю точно, що написано в заяві про скоєння мною злочину”, – зауважив він.

Нагадаємо, що нещодавно з ЄС до України депортували Людмилу Козловську. Її чоловік, правозахисник та голова ради фонду “Відкритий діалог” Бартош Крамек, виступає в Польщі проти уряду.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter