У Бахчисараї обшукують будинки кримськотатарських активістів

Дата: 21 Травня 2018
A+ A- Підписатися

У Бахчисараї в будинку активіста “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району в Едема Смаїлова російські силовики проводять обшуки.

Про це повідомляє об’єднання “Кримська солідарність” у Facebook.

За інформацією активістів, до будинку Сервера Мустафаєва підігнали автозак, а в будинку Едема Смаїлова виявилися заблокованими троє дітей, дружину активіста не пускають до будинку. Пізніше активісти повідомили, що Сервера Мустафаєва відвезли до Сімферополя.

Організація “Кримська солідарність” заявляє, що російські силовики не допускають адвокатів до активістів Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова, у будинках яких зранку 21 травня відбуваються обшуки.

Правозахисники цитують слова адвоката Айдера Азаматова: “Перебуваю біля будинку мого підзахисного Смаїлова Едема, село Долинне. Попросив, щоб слідчий вийшов до мене і пояснив причину мого недопуску, отримав відповідь: він зайнятий, він пише. За даним фактом через електронну приймальню направив у прокуратуру Криму скаргу про порушення права на захист та про незаконність недопуску адвоката для надання юридичної допомоги”.

Аналогічне звернення щодо свого підзахисного, Сервера Мустафаєва, надіслав до прокуратури адвокат Еміль Курбедінов.

Також повідомлялося, що біля будинку Сервера Мустафаєва, де російські силовики проводять обшук, збираються люди, щоб підтримати активіста.

Після російської окупації в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією “Хізб ут-Тахрір”.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії і в окупованому нею 2014 року Криму. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, включивши до списку об’єднань, названих “терористичними”.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати відзначають, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter