У Зеленського засудили намагання росіян позбавити кримчан захисту незалежними адвокатами

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися
Російська Федерація намагається незаконно припинити професійну діяльність незалежних адвокатів у тимчасово окупованому Криму, щоб не допустити їх до захисту незаконно ув’язнених громадян України. 
 
Про це заявило Представництво президента в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь. 
 
Ліля Гемеджи та Рустем Кямілєв

Як відомо, за позовом незаконної “адвокатської палати Криму” росіяни анулювали адвокатські ліцензії Лілі Гемеджи та Рустема Кямілєва.

Тепер адвокати не можуть брати участь у кримінальних справах, захищати своїх клієнтів, представляти їх під час досудового слідства та в окупаційних “судах”.
 
“Адвокатська палата” здійснила це шляхом зустрічного позову, коли Гемеджи та Кямілєв намагалися стати членами саме цієї палати, адже займаються справами політв’язнів у тимчасово окупованому Криму.  Адвокати намагалися оскаржити відмову приймати їх у члени палати в судовому порядку, однак “адвокатська палата” подала позов про позбавлення їх ліцензій.
 
“Тиск та переслідування незалежних адвокатів, які захищають громадян України, з боку окупаційних адміністрацій Криму тривають уже не перший рік, однак значно посилилися з початком повномасштабного вторгнення. Затримання та незаконні арешти, напади на адвокатський офіс Еміля Курбедінова, попередження про неприпустимість нібито неузгоджених акцій, регулярні перешкоджання доступу до клієнтів, дискредитаційні кампанії проти незалежних адвокатів в окупаційних медіа та інші форми тиску”, – мовиться у повідомленні Представництва.
 
Відомство нагадало, що єдиний шлях припинити беззаконня на тимчасово окупованому півострові — деокупація Криму.
 
Раніше правозахисна організація “Крим SOS” заявила, що позбавленням трьох кримських адвокатів професійного статусу Російська Федерація позбавила належного правового захисту щонайменше 16 політв’язнів.
 
Правозахисна організація назвала такі дії Росії порушенням права на справедливий суд, передбаченого ст. 6 (3)(c) Європейської конвенції з прав людини та ст. 14 (3)(d) Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, яке включає право захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд.
 
Водночас кримські правозахисники зауважили, що натомість жертвам політичних переслідувань можуть бути надані послуги адвоката за призначенням, який тісно співпрацює з ФСБ чи іншими окупаційними структурами. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter