У Запоріжжі показали новий мурал, присвячений протидії домашньому насильству

Дата: 25 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

25 серпня, у пʼятницю, у Запоріжжі презентували новий стінопис, присвячений проблемам домашнього та гендерно зумовленого насильства в Україні, а також таким явищам як булінг та цькування. Його створив місцевий вуличний художник Денис Ліптон. 

Про це повідомляє Запорізька міська рада.

Фото: ВОНА хаб. Запоріжжя

Головний меседж роботи, як наголошують у міськраді, полягає в тому, що насильству немає виправдань, тому завжди необхідно звертатися до спеціальних органів, сприяти встановленню нульового рівня терпимості до насильства.

На муралі є таблички з активним QR-кодом, який веде до завантаження застосунку “Крила”. Він створений як календар для відстежування менструації, з прихованою кнопкою, яка дозволяє викликати поліцію у випадку домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Фото: ВОНА хаб. Запоріжжя

На табличці міститься повідомлення шрифтом Брайля для людей з порушеннями зору. 

Ескіз муралу розробляв сам автор – Денис Ліптон. Спочатку планувалося, що стінопис буде чорно-білим, але після дискусій обрали рожеву кольорову гаму.

“Мені дали змогу розкрити тему від себе. Чесно кажучи, тема морально непроста, адже я і сам колись бачив деякі з цих ситуацій довкола себе. Тому вирішив зобразити їх так, щоб зрозумів кожен – і дитина, і дорослий. Цей паблік-арт я зобразив у формі коміксу. Водночас це багатоквартирний будинок, де живуть сусіди, які є у кожного. І, можливо, у цих ситуаціях хтось впізнає своє оточення і зрозуміє, що це не є нормою”, – поділився художник.

Фото: ВОНА хаб. Запоріжжя

Він пояснив. що на стінописі зображені різні ситуації – булінг, вплив алкоголю, конфлікти між батьками та дітьми та інші форми насильства.

Мурал знаходиться на проспекті Маяковського, навпроти міської бібліотеки.

Нагадаємо, що впродовж перших шести місяців поточного року в Україні поліціянти зафіксували майже 145 тисяч випадків домашнього насильства.

На початку серпня урядова уповноважена з питань гендерної політики розкритикувала чинну в Україні практику покарання за домашнє насильство штрафом. Про проблему, коли виплата штрафу кривдником фактично б’є по бюджету родини, а отже й постраждалої, говорять не вперше, а у 2021 році до профільного закону навіть внесли зміни, щоб гроші кривдників, зароблені на суспільно корисних роботах, спрямовували прямо потерпілим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter