У Європі відбулися акції протесту проти режиму Лукашенка

Дата: 30 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У містах Європи 29 травня пройшли мітинги у рамках акції “Глобальний пікет солідарності з Білоруссю”, яка відбулася на заклик білоруської опозиції.

Про це інформує “Радіо Свобода“.

Зустріч Світлани Тихановської з діаспорою в Амстердамі

Акцію влаштували 29 травня – в день, коли рік тому, був арештований популярний блогер Сергій Тихановський, який заявляв про свої плани балотуватися на президентських виборах у Білорусі в серпні 2020 року. Після його арешту кандидаткою зареєструвалася Світлана Тихановська, його дружина. Влада допустила її до балотування, на відміну від багатьох інших претендентів, у яких Лукашенко вбачав загрозу. Але навколо Світлани Тихановської об’єдналися всі опозиційні сили. Нині вона, змушена жити за кордоном, як і інші діячі опозиції. 

“Глобальний пікет солідарності з Білоруссю” – це заклик до негайного припинення жорстоких репресій у Білорусі, звільнення всіх політичних в’язнів і проведення нових президентських виборів, вільних і чесних.

Тихановська виступила на мітингу в столиці Литви Вільнюсі, де зібралося приблизно півтори сотні присутніх.

“Ми зібралися, щоб висловити нашу рішучість продовжити боротьбу за свободу. Ми не відступимо”, – сказала політикиня.

У столиці Польщі Варшаві, де також відбувався мітинг, до демонстрантів приєдналися батьки опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича, якого арештували у Мінську разом із подругою, росіянкою Софією Сапегою, внаслідок примусової посадки пасажирського літака, в якому вони летіли.

Закликаю всі країни ЄС і США допомогти звільнити Романа і Софію, а також усіх ув’язнених“, – сказала, виступаючи перед кількома сотнями присутніх, мати Романа Протасевича.

Демонстранти вигукували гасла проти  Олександра Лукашенка та махали білоруськими національними біло-червоно-білими прапорами.

Близько сотні осіб приєдналися до мітингу в Києві. За словами промовців, у Білорусі нинішня влада “крок за кроком будує Північну Корею”.

У Берліні біля посольства Росії близько 300 осіб провели мітинг. З трибуни лунала критика на адресу Олександра Лукашенка та Володимира Путіна.

Потім відбулася хода демонстрантів по центру столиці ФРН у супроводі поліції. Акція мала мирний характер. Присутні вшанували пам’ять загиблих під час протестів у Білорусі хвилиною мовчання.

Як повідомляє телеграм-канал “Беларусы зарубежья”, у Швеції влада муніципалітету Нака вивісила на будівлі адміністрації біло-червоно-білий прапор, який став одним із символів протестів у Білорусі. Аналогічно вчинила й адміністрація нідерландського міста Куворден.

Міністр закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сорейде висловила солідарність з білорусами, які борються за демократію.

“Осло поважає хоробрість і стійкість мирних протестуючих у Білорусі й підтримує їх”, – запевнила глава МЗС Норвегії.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Республіці Білорусь 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Основні гасла протестувальників – проведення повторних, чесних виборів президента країни. Влада почала придушувати мирні протести, використовуючи гумові кулі, сльозогінний газ та водомети; у відповідь траплялися сутички із силовиками. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Було затримано кілька тисяч людей. Однак акції протесту тривають до сьогодні з різною інтенсивністю.

Наразі сотні людей в країні визнали політичними в’язнями. За даними ООН, нині щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

Фотографія обкладинки: телеграм-канал “Беларусы зарубежья”

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter