Під МЗС у Києві мітингують з вимогою накласти санкції на Білорусь через тамтешні репресії

Дата: 28 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Понад десяток активістів вийшли до будівлі Міністерства закордонних справ з вимогою приєднатися до економічних санкцій щодо Білорусі, які вже запровадила низка країн, зокрема, після затримання журналіста Романа Протасевича.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA.

Фото: Анастасія Москвичова
 

За словами керівниці Free Belarus Center Поліни Бродік, донині в Білорусі тривають масові свавільні затримання: тільки протягом травня затримали понад сотню людей. Тому, на її переконання, тільки припинення авіасполучення як санкції не досить: потрібно припинити будь-які способи фінансування режиму самопроголошеного Олександра Лукашенка.

Ще однією вимогою, озвученою на акції, є припинення вислання з України білоруських активістів, яким у разі повернення загрожують арешти й тортури, а також полегшення легалізації білорусів в Україні.

Фото: Анастасія Москвичова
 
Поліна Бродік. Фото: Анастасія Москвичова

“Зараз тут перебуває велика кількість білорусів. Це, зокрема, люди, які виїхали після серпневих подій 2020 року, і вони побоюються за свою безпеку. Ми знаємо, на які заходи здатний Лукашенко, щоб виманити опонентів. І, звичайно, хотілося б, щоб правоохоронні органи не продовжували взаємодії з білоруською стороною. І не проводили вислання білорусів за межі України, щоб вони могли почуватися тут безпечно. Це стосується і питань легалізації тих, хто вже приїхав”, – каже Бродік. 

Як наголосив координатор проєкту “Без кордонів” Максим Буткевич, неприпустимим залишається те, що українські спецслужби досі обмінюються інформацією з білоруськими силовиками. Зокрема, він послався на документи СБУ, що сьогодні оприлюднив активіст Олексій Боленков, якого у квітні рішенням спецслужби намагалися вислати з України: серед них є запит від Білорусі, яким СБУ, зокрема, і обґрунтовує своє рішення про вислання.

Нагадаємо, що у квітні білоруського активіста Олексія Боленкова намагалися вислати з України. 

Наприкінці минулого року уряд дозволив громадянам Білорусі, які прибули до України на законній підставі, тимчасово перебувати на її території 180 днів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter