Кабмін дозволив білорусам перебувати в Україні до 180 днів протягом року

Дата: 24 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів дозволив громадянам Білорусі, які прибули до України на законній підставі, тимчасово перебувати на її території 180 днів протягом 365. Для решти іноземців такий термін, як і раніше, обмежується 90 днями протягом шести місяців.

Про це йдеться в постанові уряду № 1302 від 23 грудня 2020 року.

Такі зміни до строків тимчасового перебування громадян Республіки Білорусь на території України діятимуть до 31 грудня 2021 року.

На правозахисній платформі Free Belarus Center привітали таке рішення Кабміну. Адже протягом останніх місяців українські й білоруські громадські організації, серед яких Центр прав людини ZMINA, неодноразово закликали українську владу переглянути умови перебування в Україні для громадян Білорусі, які змушені залишати країну через політичні переслідування. Зокрема, просили продовжити термін тимчасового перебування білорусів в Україні до року.

“Після чотирьох місяців безперервної комунікації з чиновниками та консультацій з народними депутатами, після підвищення кваліфікації офіційних запитів, десятків інтерв’ю та кількох публічних заходів, проведених білоруськими ініціативами в Києві, були введені позитивні зміни.

Наша спільна робота була немарною! Ми дякуємо всім, хто в цей період організовував акції, проводив круглі столи, конференції, відкриті й закриті зустрічі. І окремо дякуємо українській владі за те, що зробила жест доброї волі й виявила солідарність із білоруським народом, який боровся за демократичні зміни у своїй рідній країні”, – йдеться в повідомленні Free Belarus Center на сторінці у фейсбуку.

Водночас правозахисник, координатор проєкту “Без кордонів” Максим Буткевич вважає, що згадане нововведення якщо і полегшить життя політичних мігрантів, то незначно.

Він нагадує, що до цього білоруси мали право перебувати на території України до 90 днів протягом пів року, а тепер до 180 днів на рік.

“Якщо раніше через три місяці перебування в Україні білоруські вимушені мігранти повинні були вирішувати, в якій іншій країні провести наступний квартал, то тепер через пів року думатимуть, куди поїхати ще на шість місяців”, – пише Буткевич у колонці на Громадському радіо.

Він додає, що ця постанова не розв’язує й інших проблем потенційних мігрантів, наприклад можливості легального працевлаштування на час перебування.

“З огляду на те, що діятиме це рішення до 31 грудня 2021 року (трохи довше одного року), схоже, замість рішучіших заходів для білорусів (реального продовження термінів перебування, надання тимчасового захисту або спрощення отримання тимчасової посвідки на проживання) уряд вирішив відстрочити проблему – за принципом “або віслюк здохне, або падишах помре”, – зауважує правозахисник.

Утім, додає він, для багатьох білорусів і білорусок, змушених виїхати до України, і для тих, хто їм допомагає, це добра новина. Адже таке рішення дозволяє білоруським політемігрантам ще на якийсь час відкласти поневіряння різними установами й країнами, побути в країні, безпечнішій, ніж нинішня Білорусь, і спокійніше шукати варіанти подальшого впорядкування життя.

Нагадаємо, що з початку масових протестів білоруська влада активно формує через підконтрольні медіа негативний образ протестувальників, називаючи їх, зокрема, п’яницями, та в такий спосіб нібито виправдовуючи насильство щодо громадян. У вересні МВС навіть оприлюднило записи телефонних дзвінків нібито “простих законослухняних громадян”, які скаржилися на протестувальників та закликали ОМОН розстрілювати мітингарів. 

За даними правозахисників, від репресій у Білорусі вже постраждали близько 30 тисяч людей. Також щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter