Білоруського активіста Боленкова можуть прямо зараз вислати з України – проєкт “Без кордонів”

Дата: 21 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Проєкт “Без кордонів” заявив про спробу вислання з України білоруського активіста лівого крила Олексія Боленкова, який мешкає в Києві з 2013 року.

Інформацію про це розміщено на фейсбук-сторінці проєкту.

 

“Спершу в Олексія сьогодні вранці відбувся обшук, який провела Національна поліція, одразу після чого співробітники Служби безпеки України пред’явили йому рішення СБУ (не судове) про примусове видворення. Олексій заявив про намір просити статусу біженця в Україні, однак натепер це прохання ігнорують. До нього прямує адвокат, але є побоювання, що він може вже не застати Олексія вдома”, – мовиться в заяві.

Наскільки відомо центру прав людини ZMINA, Олексію Боленкову не повідомляли про підозру в скоєнні будь-якого злочину.

В СБУ наразі ситуацію не коментували.

Раніше, 19 березня, представники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції провели обшук вдома у соратника Олексія Боленкова, лівого активіста Сергія Рубана та його дружини, блогерки Ірини Львової (також у цій квартирі живуть мати й вітчим Сергія), у справі про неправдиве повідомлення про мінування Печерського райвідділу поліції Києва.

Водночас, за словами Рубана, відповідної ухвали суду їм не надали й послалися на статтю 233 Кримінального процесуального кодексу, яка регламентує припустимість проникнення в житло для порятунку людей чи переслідування злочинця, а після закінчення обшуку склали протокол і вручили подружжю виклики на допит як свідків у цій справі.

Коли ж допит відбувся, їм вручили по ще одній повістці про виклик на допит – теж як свідків, але вже в іншій справі. Адвокату активістів, який звернувся до Нацполіції з відповідним запитом, надавати будь-яку інформацію про ці провадження і правомірність обшуку відмовилися, пославшись на таємницю слідства.

Відомо, що Україна не є безпечною третьою країною (країна, яка не є країною походження іноземця або особи без громадянства), адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

Новини про видавання владі різних держав людей, що шукають притулку в Україні, з’являються доволі часто. У 2018 році Генеральна прокуратура екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ. Про тиск із боку СБУ повідомляла й низка турецьких дисидентів, які переховувалися в Україні від переслідувань влади Реджепа Ердогана.

Також 2018 року трансґендерний активіст Сольдаду Ковалісіді поїхав шукати притулку в Нідерландах. Із 2016 року він намагався пройти цю процедуру в Україні, але, навіть вигравши суд у ДМСУ, в нього не вийшло це зробити. Представники відомства прямо на засіданнях погрожували йому повторними відмовами. 

Як раніше повідомляло Радіо Свобода, із серпня до листопада 2020 року 15 білорусів звернулися до Державної міграційної служби України із заявами про визнання біженцем чи особою, що потребує захисту. 

У серпні, коли масові акції в Білорусі тільки почались, українські високопосадовці, зокрема президент Володимир Зеленський, висловлювали підтримку білоруським протестувальникам. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переконував, що білоруси, які відчувають тиск або переслідування та потребують додаткового захисту, можуть отримати його в Україні, попросивши про це прямо на кордоні. Однак білоруси, які намагалися потрапити до України, повідомляли протилежне. 

Читайте також: Корислива негостинність: як з України понад 20 років викрадають шукачів притулку

Фото обкладинки: Радіо Свобода

 

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter