Білорусів, які потребують захисту, пускатимуть в Україну попри обмеження для іноземців – Шмигаль

Дата: 27 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Громадяни Білорусі, які відчувають тиск або переслідування та потребують додаткового захисту, можуть отримати його в Україні, попросивши про це прямо на кордоні. 

Про це повідомив очільник уряду Денис Шмигаль. 

Громадяни Білорусі, які відчувають тиск або переслідування та потребують додаткового захисту, можуть завжди отримати…

Опубліковано Денис Шмигаль Четвер, 27 серпня 2020 р.

Напередодні Кабінет Міністрів з опівночі 29 серпня до 28 вересня заборонив в’їзд до України іноземцям та особам без громадянства. Цей крок спричинив обурення серед правозахисників, які наголошували, що немає жодних досліджень, оцінювання ситуації та загроз, які б вказували на те, що в’їзд до України іноземців критично впливає на погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірус. Побоювання в них викликав і той факт, що Україна стала одним з майданчиків, куди від переслідувань тікають люди із сусідньої Білорусі, де вже другий тиждень не вщухають протести.

За словами Шмигаля, білоруси, які хочуть отримати захист, можуть прибути до пунктів пропуску на кордоні та повідомити про це українських прикордонників. Також окрім осіб, що потребують захисту, на територію України, як наголосив прем’єр, можуть в’їхати іноземці, які тут навчаються чи проходять військову службу, мають посвідку на постійне та тимчасове проживання, і ті, які перебувають тут транзитом.

Нагадаємо, що всього за перші п’ять днів протестів у Білорусі силовики затримали близько 7 тис. осіб. Коли із СІЗО почали випускати затриманих, вони розповідали про нелюдське поводження в місцях несвободи, побиття, погрози зґвалтуванням тощо. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Раніше житель Мінська, якого затримали під час розгону акцій протесту, розповів, як заразився коронавірусом у цьому ізоляторі, адже його разом з іншими людьми тримали без дотримання карантинних вимог та катували. Також нещодавно мінчанин передав журналістам відео, яке він записав під час жорсткого затримання білоруськими силовиками. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter