У Варшавському медуніверситеті, де без черги вакцинували знаменитостей, почалися звільнення

Дата: 09 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Польщі після скандалу з позачерговою вакцинацією від коронавірусу акторів та політиків, звільнили двох посадовців Варшавського медичного університету.

Про це повідомляє RMF24.

7 січня посаду втратила канцлер Малгоржата Рейник, а до того звільнили керівницю клінічного центру Єву Тжепал. Розслідування ситуації триватиме до десятого січня. 

Внутрішня комісія, створена університетом, встановила, що вакцину запропонували додатковим людям поза чергою нібито через побоювання, що не всі дози будуть використані вчасно у святковий період, і саме Рейник була відповідальна за це рішення. 

Крім того, клінічний центр Варшавського медичного університету, після позапланової вакцинації від COVID-19 низки знаменитостей, сплатить штраф у розмірі 250 тисяч злотих.

Відповідно до національного плану вакцинації, першими в Польщі щеплення від коронавірусу мали отримати медики, однак після початку кампанії стало відомо, що препарат поза чергою ввели, зокрема, акторам Крістіні Янді, Марії Северин і Віктору Зборовському, а також колишньому віцепрем’єр-міністру та чинному депутату Європарламенту Лешеку Міллеру. Згодом знаменитості підтвердили цей факт.

Нагадаємо, що наприкінці грудня український уряд також затвердив план імунізації населення від коронавірусу. Згідно з ним, вакцинуватимуть українців у чотири етапи. До 2022 року щеплення від ковіду має отримати 50% населення. У грудні влада повідомила, що закупила для цього також китайську вакцину компанії Sinovac Biotech. 

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter