У світі за ґратами утримують понад 500 журналістів, 78 з них – жінки

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Станом на 1 грудня 2022 року у світі за ґратами через їхню професійну діяльність тримають 533 журналісти, 78 з них – жінки; загинули 57 медійників, 65 утримуються в заручниках, 49 – зникли безвісти.

Такі дані наведено в щорічному огляді насильства та зловживань щодо журналістів від “Репортерів без кордонів” (RSF).

Джерело: RSF

Кількість ув’язнених медійників на 13,4% більша, ніж минулого року.

“RSF також ніколи раніше не бачили стільки жінок-журналісток в ув’язненні – 78, що є рекордним зростанням майже на 30% порівняно з 2021 роком. Зараз жінки становлять близько 15% всіх затриманих журналістів, у порівнянні з менш ніж 7% п’ять років тому”, – йдеться у звіті.

Найбільшим у світі тюремником журналістів продовжує бути Китай, де цензура та стеження досягли надзвичайного рівня. Загалом у цій країні за ґратами утримують 110 працівників медіа. Серед них журналістка-фрілансерка Хуан Сюецінь, яка висвітлювала корупцію, промислове забруднення та домагання до жінок.

Великі репресії переживає журналістика Ірану: 47 затриманих станом на 1 грудня на тлі масових протестів. Серед перших затриманих були дві жінки – Нуліфар Хамеді й Елах Мохаммаді, які допомогли привернути увагу до смерті молодої іранської курдської жінки Махси Аміні. Тепер їм загрожує смертна кара.

Кількість убитих журналістів також зросла порівняно з минулим роком. Заплатили життям за професійну діяльність 2022 року 57 медійників, на 18,8% більше, ніж 2021-го, після дворічного періоду відносного спокою та історично низьких цифр, йдеться у звіті.

Однією з причин став широкомасштабний наступ Росії на Україну. За перші пів року в країні вбили вісім журналістів. Серед них – фотожурналіст Макс Левін, убитий 13 березня російськими солдатами, і французький відеорепортер телеканалу новин BFMTV Фредерік Леклерк-Імхофф, убитий осколками від снаряда, що вибухнув, під час висвітлення евакуації мирних жителів на Київщині.

Понад 60% убитих журналістів загинули в країнах, що вважаються мирними 2022 року. Лише в Мексиці загинули 11 медійників – майже 20% загальної кількості вбитих журналістів у всьому світі.

Цифри Мексики, а також показники Гаїті (із шістьма вбитими) та Бразилії (з трьома вбитими) перетворили Америку на найнебезпечніший регіон світу для ЗМІ.

Станом на 1 грудня поточного року щонайменше 65 журналістів та працівників ЗМІ перебувають у заручниках. Серед них французький репортер  Олів’є Дюбуа, якого понад 20 місяців утримує так звана Група підтримки ісламу та мусульман, збройне угруповання в Малі, пов’язане з Аль-Каїдою, і американський журналіст, викрадений майже 10 років тому в Сирії, Остін Тайс.

У 2022 році оголосили про зникнення ще двох журналістів, що призвело до того, що загальна кількість журналістів, які наразі зникли безвісти, досягла 49.

У звіті також згадали як найяскравіші випадки року з переслідуванням і тиском на журналістів справу російського журналіста-розслідувача Івана Сафронова, засудженого до 22 років ув’язнення за розкриття “державної таємниці”, яка була легко доступна в інтернеті. Це найбільший вирок, зафіксований RSF поточного року.

Ще один випадок – убивство британського журналіста Дома Філіпса, чиє розчленоване тіло знайшли у віддаленій частині бразильської Амазонки. Репортер поїхав туди досліджувати спроби місцевих груп корінних народів боротися з браконьєрством, незаконним видобутком золота та вирубуванням лісів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Ірані майже половина журналістів, заарештованих під час протестів у відповідь на смерть Махси Аміні, – жінки, двом з них загрожує смертна кара.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter