У США відклали страту єдиної засудженої до смерті жінки

Дата: 13 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У США суд тимчасово зупинив виконання смертного вироку для Лізи Монтгомері – жінки, засудженої до найвищої міри покарання за жорстоке вбивство. Захисники кажуть про те, що все життя вона була жертвою домашнього насильства, має психологічну травму, а тому потребує лікування.

Про це повідомляє BBC.

Ліза Монтгомері та вбита нею Боббі Джо Сіннет

У грудні 2004 року тоді ще 36-річна Ліза Монтгомері вбила в місті Скідмор, що в Міссурі, вагітну Боббі Джо Сіннет. Убивця приїхала до будинку жертви нібито для купівлі собаки. Монтгомері спочатку спробувала задушити Сіннет, а коли та втратила свідомість, украла її недоношену дитину. 

За скоєний злочин Монтгомері мали стратити 12 січня, однак суд ухвалив рішення щодо неї за декілька годин до виконання вироку. Адвокати жінки стверджують, що протягом усього свого життя вона зазнавала жорстокого поводження від матері та її співмешканця, яке вони характеризують як катування. Внаслідок цього, за їхніми словами, вона отримала психологічну травму, а тому її не можна було судити взагалі, адже злочин жінка вчиняла в стані психозу і не усвідомлювала своїх дій.

За словами рідних та знайомих з життям Монтгомері людей, яких опитали захисники, родичі знущалися з неї: у дитинстві заклеювали рот за погану поведінку, виставляли оголеною на вулицю, сексуально експлуатували, а в дорослому житті знущання продовжилися вже з боку чоловіка.

“Ця історія – трагедія від початку до кінця”, – каже Келлі Генрі, одна з федеральних адвокаток Монтгомері.

Ліза Монтгомері. Фото: Reuters

Із 2008 року Монтгомері перебуває у федеральній в’язниці в Техасі для жінок з особливими медичними та психологічними потребами, де вона отримує психіатричну допомогу. Після оголошення дати страти її помістили в ізольовану камеру під вахту для запобігання самогубству.

Думку адвокатів підтримала низка правозахисників, серед яких 41 прокурор – як колишні, так і теперішні, а також Міжамериканська комісія з прав людини. Водночас рідні жертви вбивства не підтримують їхньої думки. 

Нагадаємо, що в сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Торік правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за 10 років.

Влада США вирішила відновити виконання смертних вироків на федеральному рівні минулого року. Про це, зокрема, просив президент країни Дональд Трамп, коли вимагав стратити засудженого за організацію теракту на Бостонському марафоні у 2013 році терориста Джохара Царнаєва.

Мораторій на страту в США був неформальним, адже мін’юст перевіряв процедуру застосування смертельної ін’єкції психотропного препарату пентобарбітал. Найвища міра покарання здійснювалася в деяких штатах, але в низці, наприклад у Нью-Йорку, була під забороною. 

Найвищу міру покарання досі використовують, наприклад, у Білорусі. Остання відома страта відбулася там у грудні 2019 року. Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter