Трамп вимагає повернути смертну кару терористу Джохару Царнаєву

Дата: 03 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Президент США Дональд Трамп вважає, що уряд має знову вимагати смертної кари для Джохара Царнаєва, якого засудили за організацію теракту на Бостонському марафоні у 2013 році.

Про це Трамп написав у твітері.

У понеділок, 15 квітня, в Бостоні проводили один з найстаріших щорічних марафонських забігів. Під час пробігу в зоні для глядачів з різницею в 13 секунд прогриміли два вибухи, унаслідок яких загинуло три людини, зокрема восьмирічний хлопчик і дві жінки 29 та 20 років. Терористи заклали вибухівку поряд з фінішем. 

В організації теракту звинуватили двох братів з Чечні – Тамерлана і Джохара Царнаєвих. Вони приїхали із сім’єю до США з російського регіону ще на початку 2000-х. Під час затримання поліцейські вбили Тамерлана Царнаєва, а його брата правоохоронці змогли затримати, коли той переховувався в човні. 

У 2015 році Царнаєва засудили до смертної кари, яку не застосовували на той момент на федеральному рівні з 2003 року. Однак майже після двадцятирічної перерви влада США вирішила відновити виконання смертних вироків. Мораторій на страту був неформальним, адже мін’юст США перевіряв процедуру застосування смертельної ін’єкції.

Злочинцям, яких засудили до страти, за законом вводили смертельну дозу психотропного препарату пентобарбітал. Найвища міра покарання здійснювалася в деяких штатах, але в низці, наприклад у Нью-Йорку, була під забороною.  

У серпні 2020 року колегія суддів апеляційного суду визнала, що під час процесу над Царнаєвим могли частково порушити принцип неупередженого добору присяжних. Через це за декількома пунктами звинувачення вирок йому скасували й передали на новий розгляд. Водночас судді зазначили, що загалом сам вердикт Царнаєву залишається чинним, а тому, якщо його не засудять до смертної кари нові присяжні, він відбуватиме довічний термін.

На думку Трампа, США не можуть дозволити, щоб рішення апеляційного суду про скасування вироку залишилося чинним. Також президент додав, що вважає безглуздим те, що справа Царнаєва тягнеться так довго.

Нагадаємо, що в сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Торік правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за десять років. Однак найвищу міру покарання досі використовують, наприклад, у сусідній Білорусі. Остання відома страта відбулася там у грудні минулого року. Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter