У США суд дозволив стратити єдину жінку, засуджену до смертної кари

Дата: 03 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Федеральний апеляційний суд США скасував відтермінування виконання вироку щодо єдиної жінки, засудженої до смертної кари за жорстоке вбивство. Страта Лізи Монтгомері призначена на 12 січня.

Про це повідомляє BBC.

Ліза Монтгомері. Фото: Reuters

Якщо вирок буде виконано, Ліза Монтгомері стане першою жінкою, страченою за майже 70 років на федеральному рівні.

Дату страти засудженої спочатку призначили на грудень 2020 року, але вона була відкладена після того, як адвокати Монтгомері захворіли на Covid-19. Потім Федеральне бюро в’язниць перенесло виконання покарання на 12 січня.

Адвокати жінки стверджували, що дата не може бути призначена до того часу, поки діє відтермінування. Окружний суд став на бік захисників засудженої, скасувавши наказ директора Федерального бюро в’язниць про призначення дати її смерті.

Але в п’ятницю, 1 січня, колегія суддів дійшла висновку, що директор діяв відповідно до закону, дозволивши кару. Команда юристів Монтгомері заявила, що подасть клопотання, щоб федеральні судді переглянули своє рішення.

Нагадаємо, що у грудні 2004 року тоді ще 36-річна Ліза Монтгомері вбила у місті Скідмор, що у Міссурі, вагітну Боббі Джо Сіннет. Вбивця приїхала до будинку жертви нібито для купівлі собаки. Монтгомері спочатку спробувала задушити Сіннет, а коли та втратила свідомість, то розрізала живіт та вкрала її недоношену дитину. 

Спочатку Монтгомері намагалась видати поліцейським викрадену дитину за власну, але згодом зізналась у вбивстві. Вже у жовтні 2007 року суд визнав її винною в умисному вбивстві та викраденні, а як покарання призначив смертний вирок. Жодної апеляції жінки суд не задовольнив.

У сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Торік правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за 10 років.

Однак найвищу міру покарання досі використовують, наприклад, у сусідній Білорусі. Остання відома страта відбулася там у грудні 2019 року. Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter