У США помилували тисячі ЛГБТ-ветеранів, засуджених за одностатеві стосунки

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Президент США Джо Байден помилував тисячі колишніх військовослужбовців, засуджених за одностатеві стосунки.

Про це розповіли у Білому домі. 

Ілюстраційне зображення. Фото: attitude.co.uk

З часів заснування Збройних сил США гомосексуальність була причиною звільнення військовослужбовців. До прикладу, з 1951 року діяло покарання за “содомію”, а з 1993-го правило “не питай – не кажи”, що дозволяло нести службу лише тим ЛГБТ-людям, які не розповідають про свої стосунки з партнерами. Щодо гетеросексуалів таких обмежень не було. 

ZMINA спілкувалась зі стратегічним радником Американсько-українського ветеранського мосту та засновником організації “Ветерани меншин Америки” Ліндсі Черч про те, як під час служби доводилося вести подвійне життя. 

За даними досліджень, щонайменше 3% людей у США ідентифікують себе як ЛГБТ, а 8–11 % повідомляли про досвід гомосексуальної поведінки або усвідомлення гомосексуального потягу. 

Рішення про помилування не знімає автоматично судимість з переслідуваних за сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність військових, але дає їм змогу подати відповідне прохання. Також вони можуть розраховувати на компенсації. 

Байден, підписуючи відповідні документи, наголосив, що як головнокомандувач відданий справі збереження найкращих бойових сил у світі, а безпека та повага до кожного військового є складовими цієї справи. 

Нагадаємо, що в Україні Міноборони лише з другої спроби побачило в армії ЛГБТ-людей і підтримало реєстровані партнерства. 

Тема ЛГБТ-військових уперше голосно пролунала в Україні 2018 року, коли в Києві відбулася виставка “Ми були тут”, де розповіли історії гомосексуальних та трансгендерних людей, які воюють на Донбасі. Вже у 2019 році на Марші рівності ЛГБТ-військові вперше пройшли окремою колоною. 

Правозахисники вважають, що 10% дорослих представників та представниць ЛГБТ-спільноти були призвані або добровільно пішли на військову службу після початку повномасштабного вторгнення Росії. Ще до початку вторгнення ZMINA писала, як Генштаб допомагав у розв’язанні проблем ЛГБТ-військових, які стикались, наприклад, із цькуванням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter