У справі журналіста Єсипенка Росія використала всі методи тиску і несправедливого судилища – правозахисники

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Дружина журналіста та фрилансера “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка Катерина Єсипенко закликала учасників Кримської платформи безперервно постачати зброю Україні. Вона переконана, що говорити про звільнення політв’язнів та військовополонених можна лише в контексті воєнної перемоги України над Росією. 

Про це Катерина Єсипенко заявила під час пресконференції в Укрінформі 23 серпня, передає кореспондент видання ZMINA. 

Катерина Єсипенко

Заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін нагадав, що російські силовики катували журналіста Владислава Єсипенка після його викрадення.

“У цій справі силовики не сильно напружувалися. Після того як вони відзняли затримання, щоб легалізувати його, вони нібито відпустили журналіста додому, а Владислав потім нібито сам до них прийшов. Це ж завжди так відбувається, коли ФСБ когось підозрює в співпраці з розвідкою іноземної країни: вони відпускають додому, щоб людина подумала, чи варто знову приходити до них”, – іронізує правозахисник.

Він також нагадав, що до журналіста не допускали незалежного адвоката, з яким уклала договір Катерина Єсипенко. Замість цього йому надали адвокатку за призначенням Віолетту Синеглазову, яка раніше брала участь на замовлення ФСБ у справах українських політв’язнів

За словами Чекригіна, її єдиним завданням було тиснути на потерпілого і змушувати його погодитися з обвинуваченням, водночас обіцяючи йому пом’якшення терміну ув’язнення.

“Але через те, що журналіст виявився стійкою людиною і не пішов на співпрацю зі слідчим, це йому допомогло, адже в планах ФСБ було спочатку звинуватити його в шпигунстві та диверсії. В “суді” він заявив про катування, відмовився від адвокатки за призначенням. Після цього в ФСБ залишилися лише обвинувачення про зберігання гранати. Більше вони не змогли нічого довести й не могли пояснити, на якій підставі вони його взагалі затримали. У “суді” силовики просто посилалися на те, що це була секретна інформація”, – пояснив Чекригін.

Володимир Чекригін

Правозахисник відзначає плутанину у свідченнях під час допиту свідків та експертів, на якій наголошувала сторона захисту. 

“Вони не могли визначитися, хто саме і за яких обставин знайшов гранату. Чи це були кінологи, чи співробітники ФСБ. Багато хто не міг пригадати деталі”, – сказав він.

18 серпня цього року “суд” апеляційної інстанції окупованого Сімферополя “пом’якшив” вирок Єсипенку із шести до п’яти років колонії загального режиму та залишив штраф у розмірі 110 тисяч рублів. Правозахисники вважають таке рішення справжнім знущанням, а справу проти Єсипенка абсолютно сфальсифікованою.

Цей вирок треба було взагалі скасувати, а не “пом’якшувати” на рік.

Володимир Чекригін

Катерина Єсипенко повідомила, що стан здоров’я чоловіка нормальний, також він отримує багато листів, які його підтримують. Утім, умови його утримання погіршилися з початком повномасштабної війни.

Проєкт “Крим.Реалії” та загалом “Радіо Свобода” домагаються звільнення Владислава Єсипенка, який є їхнім фрилансером. 

Керівник “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що президент “Радіо Вільна Європа” / “Радіо Свобода” Джеймі Флай постійно публічно говорить про Єсипенка та про необхідність його звільнення як з українськими урядовцями, так і з американськими, а також з міжнародними інституціями. Зокрема, Джеймі Флай обговорював це нещодавно з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

Володимир Притула

“Єсипенко був журналістом-фрилансером “Радіо Свобода”, і саме тому ФСБ так жорстоко до нього ставиться”, – коментує Притула.

Публіцист, письменник, член українського PEN-клубу, амбасадор кампанії за звільнення Єсипенка Віталій Портников заявив, що  Владислав не перший співробітник “Радіо Свобода”, якого Росія ув’язнила після 2014-го. 

“Це ув’язнення – чіткий загрозливий сигнал Росії журналістам на окупованих територіях та безпосередньо редакції “Радіо Свобода”, – сказав наостанок Портников.

Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик повідомила, що список незаконно ув’язнених Росією журналістів у тимчасово окупованому Криму зростає. Кожний десятий політв’язень є громадянським журналістом.

Тетяна Печончик

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну на півострові заарештували журналістку Ірину Данілович та журналіста “Кримської солідарності” Вілена Темер’янова. Отже, загальна кількість незаконно арештованих журналістів на півострові сягнула 14 осіб.

Заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков закликав кримчан не замовчувати фактів затримань своїх рідних, близьких чи друзів, а повідомляти українським державним органам або правозахисникам про це. 

Денис Чистіков

“Російські силовики можуть сказати почекати: мовляв, за два-три дні їх відпустять. Але минають тижні, і людину не відпускають. Якщо стаються такі випадки, прошу звертатися до нас та надавати розголосу. Тому що, як показує справа Владислава Єсипенка, що більше розголосу, то більше шансів, що людина залишиться живою”, – пояснив Чистіков. 

Kalush Orchestra, мама фронтмена цього гурту Стефанія та кримський актор Ахтем Сеітаблаєв висловилися на підтримку політв’язня.

 

Катерина Єсипенко переконана, що говорити про звільнення політв’язнів, військовополонених можна лише в контексті воєнної перемоги України над Росією.

“Володимир Путін довів ескалацію до геноциду українського народу, і це не має залишитися безкарним”, – прокоментувала вона.

Жінка закликала учасників Кримської платформи до безперервного постачання зброї Україні.

“Не Росія обмежує результат цієї битви, а все визначається повномасштабною допомогою Україні від Сполучених Штатів”, – додала вона.

Нагадаємо, Єсипенка російські силовики затримали 10 березня 2021 року, після того як той відвідав акцію до дня народження Тараса Шевченка, яка відбулася напередодні в Сімферополі. Політв’язень розповідав про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень. А на початку 2022 року так званий “Сімферопольський райсуд” засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою.

19 серпня Єсипенко отримав нагороду Free Media Award 2022 року за “критично важливу журналістську роботу в надзвичайно складних умовах”.

Фото Ірини Іванченко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter