Незаконно засуджений журналіст Владислав Єсипенко отримав нагороду Free Media Award

Дата: 19 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Позаштатний журналіст “Крим.Реалії” Владислав Єсипенко отримав нагороду Free Media Award 2022 року за “критично важливу журналістську роботу в надзвичайно складних умовах”.

Про це повідомляє німецький благодійний фонд Zeit-Stiftung, який разом з норвезькою фундацію Fritt Ord вручає цю нагороду.

Владислав Єсипенко

Цього року всі п’ять нагород Free Media Awards присвячені українським фотографам, журналістам і медіа як визнання їхніх зусиль для того, щоб задокументувати страждання і виклики, з якими стикається український народ через ворожі руйнування і воєнні злочини, скоєні російськими військовими, пояснили організатори.

Журналіста-фрілансера Владислава Єсипенка, який зараз ув’язнений в окупованому Криму, відзначили за “критично важливу журналістську роботу в надзвичайно складних умовах”.

“Він повідомляв про конфіскацію майна, життя кримських татар, екологічні кризи та руйнування, спричинені російською окупацією Криму, для проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, перш ніж його схопила російська Федеральна служба безпеки у березні 2021 року в Сімферополі”, – мовиться у заяві організації.

Єсипенка номінувала фундація Human Rights House.

Засновник проєкту Donbas Frontliner, автор Радіо Свобода Андрій Дубчак отримав таку ж нагороду за “сміливе й професійне висвітлення подій у зонах боїв, часто з ризиком для життя”.

“Андрій Дубчак у лютому 2022 року продовжив свою невтомну діяльність як військовий кореспондент у Києві та околицях, документуючи масштаби гуманітарної катастрофи. Дубчака висунув український журналіст Станіслав Асєєв, – повідомляють у Fritt Ord.

Серед інших нагороджених: фотографи Мстислав Чернов та Євген Малолетка, які документували блокаду та бомбардування Маріуполя, журналістка Наталя Гуменюк і видання “Заборона”.

Раніше премію Free Media Awards за 2020 рік вручили журналістам проєкту розслідувань “Схеми” (Радіо Свобода), а також автору Радіо Свобода Станіславу Асєєву.

Нагадаємо, що Владислава Єсипенка російські силовики затримали 10 березня 2021 року після відвідування ним акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулася напередодні в Сімферополі.

Російська спецслужба інкримінувала українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”).

16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Політв’язень розповів про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень.

На початку 2022 року так званий “Сімферопольський райсуд” засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою. Згодом незаконний “апеляційний суд” змінив термін ув’язнення до п’яти років колонії загального режиму.

Про те, чому справа проти Єсипенка є сфальшованою, ви можете прочитати в матеріалі за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter