Переслідування журналіста Владислава Єсипенка: чому ця кримінальна справа сфальшована

Дата: 21 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Співробітники ФСБ, “прокурори”, адвокатка Віолетта Синеглазова та “судді” в тимчасово окупованому Криму діяли спільно у фальсифікації кримінальної справи позаштатного щодо журналіста “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка. 

Про це у відповідь на вирок так званого “судді” незаконного  “Сімферопольського районного суду” Длявера Берберова під час брифінгу в Укрінформі заявила Катерина Єсипенко, дружина бранця Кремля, передає кореспондент видання ZMINA

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник відкинула звинувачення ФСБ у тому, що журналіст співпрацював з українською спецслужбою і зберігав вибухівку. Вона переконана, що справжньою метою переслідування чоловіка була журналістська діяльність для “Крим.Реалії”. 

Ольга Скрипник

Катерина Єсипенко повідомила, що після брутального затримання її чоловіка окупаційні силовики затримали також пенсіонерку Єлизавету Павленко, яка перебувала в машині. Вони чинили на жінку  психологічний тиск, погрожуючи їй ножем, пістолетом, арештом, не давали їй їсти та пити. 

Перед засіданням “суду” до жінки навідався з цукерками оперативник ФСБ Денис Коровін, який вибачався за некоректну поведінку його колег, що обшукали її помешкання 10 березня. Він просив жінку не свідчити в “суді” проти учасників формування, пообіцявши їй майбутню підтримку. Утім, вона відмовилася від його пропозиції і розповіла на судовому засідання про психологічний та фізичний тиск. 

Дружина політв’язня нагадала, що з 10 березня до 6 квітня її чоловіка ФСБ утримувала іncommunicado, не допускаючи до нього жодного з трьох найнятих родиною адвокатів. “Державна” адвокатка Віолетта Синеглазова не була черговою адвокаткою Адвокатської палати Криму в ці дні, а отже, відповідно до регламенту роботи цієї палати, не мала права брати участь у справі Єсипенка. Цим окупаційна влада порушила право громадянина України на захист. 

З матеріалів кримінальної справи випливає, що в першому протоколі затримання журналіст повністю заперечує звинувачення ФСБ. Згодом, коли в справу незаконно ввійшла Віолетта Синеглазова, чоловік, який перебував під арештом у СІЗО, терміново попросився на допит в ФСБ, щоб дати зізнавальні свідчення проти себе.    

“Уранці 12 березня Синеглазова зателефонувала мені й повідомила про затримання Владислава та про судове засідання, на якому йому оберуть запобіжний захід. Чому та за яких обставин його затримали – вона відмовилася мені повідомити. Утім, попередила: якщо він не даватиме зізнавальних свідчень, то поїде в колонію на вісім років”, – розповіла Катерина Єсипенко. Згодом співробітники ФСБ погрожували політв’язню ув’язненням в 11 років, коли він заявив про тортури над ним. 

Дружина політв’язня також відкинула твердження окупаційних силовиків, що вони відпустили Владислава Єсипенка додому після затримання. 

“Якби вони його відпустили, то він прийшов би на місце проживання і зв’язався зі своєю родиною. Брехню співробітників ФСБ може підтвердити білінг мобільного телефону Владислава. Насправді його в цей час катували електричним струмом та били. А наступного дня його привезли до слідчого Власова… Слідчий Власов, адвокатка Синеглазова та співробітник ФСБ Коровін були в злочинній змові та сфабрикували вигадану політичну кримінальну справу щодо Єсипенка, приховували від адвокатів та покривали насильство над ним”, – прокоментувала вона. 

Слідство не отримало записів відеокамери, яка знімає з’їзд із головної дороги до місця “схову” вибухових речовин. Вона також не встановила автомобілей, які рухалися цією дорогою. 

Крім того, Денис Коровін не зміг пояснити, куди подівся з машини журналіста відеореєстратор, який купувала Катерина Єсипенко. З ним він заїхав на територію Криму та ніколи його не знімав. 

“Коровін спочатку говорив, що не знає, де він, а потім заявив, що його не було в машині. Адвокат Тарас Омельченко вказав, що на одному з оперативних відео видно, що цей відеореєтратор був у машині. “Суд” переконував захисника, що такого відео не існує. Чому ж тоді не переглянули всі оперативні записи? Ми їх і не побачимо, тому що вони доводять невинуватість Єсипенка”, – повідомила Катерина Єсипенко. 

Вона також додала, що в матеріалах справи немає жодного запису з пошти, смс-повідомлень чи месенджерів, які б підтвердили звинувачення в шпигунстві. А гранату, якою, як заявляють окупаційні силовики, Єсипенко мав би захищатися від агресивних кримських татар, йому підкинули, щоб був привід для затримання. 

“Ми вважаємо, що слідству не вдалося довести провину Єсипенка. Навіщо йому була граната? Від кого він її отримав? Яке завдання отримав та як передавав виконане завдання? Ці питання не були доведені. Ба більше, як граната розміром у 12 см на 2 см разом з іншими прикріпленими деталями та сумкою могла поміститися в речовий бардачок під кермовим колесом машини Shkoda Fabia, ширина якого насправді менш ніж 12 см?” – дивується дружина політв’язня.

Громадський захисник політв’язня архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент підтвердив невідповідності у свідченнях під час судових засідань. За його словами, троє слідчих, які брали участь в оперативних заходах, під час судового засідання плутались у свідченнях щодо того, де ж саме містилася граната. 

Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявила, що засудження позаштатного журналіста “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка ще більше підриває свободу ЗМІ в тимчасово окупованому Криму.

Напередодні журналістка Олександра Єфименко, яка з листопада 2017 року працювала в тимчасово окупованому Криму, публічно розповіла про погрози та цікавість з боку окупаційних силовиків. Через це вона не працюватиме на півострові. 

У березні 2021 року редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. 

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму. Політв’язень розповів про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень. 

Начальник Управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю СБУ Артем Дехтяренко в коментарі виданню ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював зі Службою безпеки України. Водночас він наголосив, що органи влади РФ та окупаційна адміністрація відповідальні за порушення норм міжнародного права, політичні переслідування та незаконні затримання українців, зокрема на території Автономної Республіки Крим.

У лютому 2020 року Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014-го до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter