Кримська журналістка Олександра Єфименко не повернеться в окупований Крим через погрози

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Журналістка Олександра Єфименко, яка з листопада 2017 року працювала в тимчасово окупованому Криму, публічно розповіла про погрози та цікавість окупаційних силовиків. Через це вона не працюватиме на півострові. 

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці

Олександра Єфименко

Олександра розповіла, що через тиждень після заїзду на півострів у вересні, коли вона вранці відкрила хвіртку власного будинку, їй під ноги випали дві червоні штучні гвоздики із чорною стрічкою. Вона розцінила це як серйозне попередження, утім, все одно вирішила залишитися на півострові та відпрацювати відрядження.

Коли наприкінці грудня вона повернулася до Києва, з Криму їй повідомили, що до будинку, де вона зупинялася, прийшли окупаційні силовики та розпитували про неї.

Журналістка назвала це позбавленням її “повноцінного права на професію” і спонуканням до самоцензури. 

“Я працюю в Криму кореспондентом чотири роки і вперше за цей час я прийняла рішення, що мені потрібно зупинитися. Мої поїздки на півострів відтепер з дуже великою ймовірністю будуть не приносити користь та якісну роботу, а радше приноситимуть проблеми мені і, найголовніше, моєму оточенню. На мій погляд, це безвідповідально”, – написала вона.

Олександра Єфименко переконана, що незалежним журналістам необхідно працювати в Криму, але “доти, доки ти відчуваєш, що можеш приносити більше користі, ніж проблем”. Вона наголосила, що Крим та люди, які залишаються в окупації, варті того, “щоб ризикнути і не раз, слово честі”.

У своєму дописі журналістка подякувала редакціям “Крим.Реалії”, “Суспільне Крим” та Grani.Ru. 

У березні 2021 року редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. 

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму. Політв’язень розповів про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень. 

Начальник Управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю СБУ Артем Дехтяренко в коментарі виданню ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював зі Службою безпеки України. Водночас він наголосив, що органи влади РФ та окупаційна адміністрація відповідальні за порушення норм міжнародного права, політичні переслідування та незаконні затримання українців, зокрема на території Автономної Республіки Крим.

У лютому 2020 року Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014-го до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter