У справі проти кримського політв’язня Аметхана Абдулвапова “слідчі” приховали від суду відеокамеру, якою знімали обшук його помешкання

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У кримінальній справі “Хізб ут-Тахрір” проти кримського політв’язня Аметхана Абдулвапова “слідчі” приховали від суду відеокамеру, якою знімали обшук помешкання кримського політв’язня.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Аметхан Абдулвапов

Адвокати Аметхана Абдулвапова звернули увагу суду під час засідання на те, що в протоколі обшуку відсутня відеокамера, яка насправді використовувалася на слідчій дії.

Адвокат Рефат Юнус зазначив, що в протоколі слідчої дії має зазначатися використання спецзасобів, до яких належить, зокрема, відеокамера, якою російські силовики знімали обшук будинку політв’язня. Утім, на відеозапис не потрапив ключовий момент – виявлення забороненої російським законодавством ісламської літератури. Через це адвокат Рефат Юнус повторно заявив клопотання про призначення та провадження дактилоскопічної експертизи з урахуванням поданого доказу та аргументів.

Адвокат наголосив, що повний відеозапис міг би допомогти усунути сумніви щодо походження забороненої літератури під час обшуку в Абдулвапова. Та суд відмовив у заяві стороні захисту, пославшись на зауваження прокурора: немає підстав вважати, що знайдена література не належить Абдулвапову.

Нагадаємо, уранці 9 лютого 2022 року одразу в кількох районах тимчасово окупованого Криму російські силовики обшукали будинки кримських татар. Внаслідок обшуків вони затримали чотирьох людей, серед яких Ансар Османов, Марлен Мустафаєв, Ернест Сейтосманов та Аметхан Абдулвапов.

Затримані Марлен Мустафаєв, Ансар Османов, Ернест Сейтосманов та Аметхан Абдулвапов. Фото: Кримська солідарність

Усім чотирьом того ж дня було обрано запобіжний захід у вигляді утримання в Сімферопольському СІЗО. Аметхану Абдулвапову інкримінують “участь у терористичній організації” за ч. 2 ст. 205.5 КК Росії.

Всім затриманим ставиться в провину членство в ісламській політичній партії “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії заборонена з 2003 року, утім легально діє на всій території України, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. 

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт і не закликали інших до терористичних дій.

“Кримська солідарність” наголошує, що відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації та захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми. Це стало єдиним доказом скоєння ними злочину терористичного характеру.

Наразі Криму за подібними звинуваченнями заарештовано, перебуває під слідством і засуджено вже понад 80 осіб. Правозахисна організація вказує на дедалі вищу тенденцію засуджень громадян України на десятирічні терміни, попри те що навіть за версією слідства вони не робили, не готували й не планували жодних терористичних актів. 

На думку правозахисного центру “Меморіал”, що понад 15 років спостерігає за різними формами тиску на мусульман у Росії, після 2014 року і в Криму, “державна пропаганда використовує та посилює побутову ісламофобію, зрощує іслам та терор у свідомості пересічних громадян”.

У правозахисній організації вказують на мінімальний цивільний контроль за такими переслідуваннями. Спецслужби отримують можливість багаторазово завищувати показники розкриття терористичних злочинів, маніпулюють уявленнями про терористичну загрозу, замінюють реальну антитерористичну боротьбу імітаційною.

Нагадаємо, 30 листопада Південний окружний військовий суд визнав кримського татарина Марлена Мустафаєва винним в організації діяльності ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір” у кримському місті Білогірськ, засудивши його до 17 років в’язниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter