Російський суд засудив кримського активіста Марлена Мустафаєва до 17 років в’язниці за тероризм, якого він не вчиняв

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд визнав кримського татарина Марлена Мустафаєва винним в організації діяльності ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір” у кримському місті Білогірськ. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Марлен Мустафаєв

Чоловік повинен буде відбути 17 років у колонії суворого режиму з першими трьома роками у в’язниці та півтора року обмеження свободи пересування після звільнення.

Марлен Мустафаєв – автомеханік з Білогірська. З тимчасовим приходом Росії до Криму та початком переслідування співвітчизників Мустафаєв займався громадянським активізмом — відвідував незаконно утворені “суди”, де розглядалися політично вмотивовані справи, брав участь в акціях, підтримував сім’ї політв’язнів.

“Загалом через це він і став фігурантом політичної справи – за цю позицію, активність і стали його переслідувати. Бо він постійно фігурував на судових процесах як слухач, як людина, яка прийшла підтримати хлопців біля судів”, – упевнений координатор “Кримської солідарності” Мустафа Сейдалієв.

Незаконне рішення винесла колегія у складі головуючого судді Романа Пліска, а також суддів Ігоря Костіна та Олексія Саннікова.

Раніше прокурор Владислав Кузнєцов просив суд призначити 18 років суворого режиму Мустафаєву з відбуттям перших 5 років у в’язниці та 2 роками обмеження пересування.

Марлена Мустафаєва російські силовики незаконно арештували 9 лютого 2022 року. Тоді вони проводили черговий рейд будинками кримських татар у різних регіонах півострова. Окупанти затримали також Ансара Османа, Аметхана Абдулвапова, Марлена Мустафаєва та Ернеста Сейтосмана. Чоловіків доставили до СІЗО Сімферополя. У той самий день їм висунули звинувачення у справі “Хізб ут-Тахрір”, легальній на всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим, але забороненої в РФ організації. 

Так звані “слідчі” вважають Мустафаєва організатором так званого білогірського осередку “Хізб ут-Тахрір”. При цьому всіх його нібито учасників вже засудили 2020 року, а затримали їх три роки тому.

Оперативний співробітник ФСБ Арсен Габібулаєв у суді пов’язував таку “перерву” з тим, що попередній співробітник, пропрацювавши 20 років, звільнився. Однак пізніше все ж таки одужав і заявив, що у цей час збиралися докази, чим і зумовлений такий тривалий час між затриманням Мустафаєва та інших членів осередку.

В останньому слові Мустафаєв заявив, що оперативник ФСБ погрожував йому в перший же день затримання в машині перед будівлею незаконного “суду”:

“Він дістав пістолет і мені його тицяє в обличчя. Дістає магазин і каже: “Якщо щось робитимеш, я два магазини в тебе випущу”. Це ось він у мене перед входом до “суду” тицяє в машині. Машина затонована. Сенс? Я сиджу в кайданках”, – повідомив бранець Кремля.

Мустафаєв додав, що не був терористом і в жодних терористичних організаціях не брав участі, скидати владу не збирався. Він вважає, що співробітники ФСБ таким чином опановували бюджетні гроші.

Політв’язень порівняв обвинувальний висновок із блокбастером і висловив упевненість, що на слідчого ФСБ Габібулаєва чекав би успіх у роботі сценаристом.

“Кримська солідарність” вказує, що обвинувачення опирається на свідчення оперативних співробітників ФСБ, висновки лінгвістів та релігієзнавців Міжрегіонального центру експертизи в Казані та на слова свідка під псевдонімом Емірусеїнов, перевірити які захист не має можливості. Емірусеїнов вже виступав свідком у справі Азамата Еюпова. На більшість питань захисту свідок відповідати відмовився, побоюючись розкриття своєї особистості.

Він розповідав у суді, що у 2017 році познайомився з Азаматом Еюповим у мечеті, той запропонував йому поглиблено вивчати іслам у групі мусульман, у якій перебував і Марлен Мустафаєв.

Як вказує правозахисна організація Крим SOS, з урахуванням вироку щодо Марлена Мустафаєва, сумарний термін вироків нинішнім жертвам політичних переслідувань в тимчасово окупованому Криму збільшився наразі до 1 327 років та 2 місяців. Загалом за роки окупації до реальних термінів ув’язнення російськими судами й окупаційними судами в Криму було засуджено 109 осіб.

Нагадаємо, 12 січня 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Омерова Енвера до 18 років, Джаппарова Айдера до 17 років, Омерова Різу до 13 років ув’язнення. Адвокати подали апеляційні скарги на цей вирок суду. 10 березня 2022 року апеляційний суд підтримав рішення першої інстанції.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Правозахисники “Кримської солідарності” вказують, що відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації та захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми. Це фактично і було єдиним доказом скоєння ними злочину терористичного характеру.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні.

Правозахисники вважають, що це рішення ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter