У Словаччині частково заборонили збирати дані про контакти хворих на коронавірус

Дата: 14 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Словаччини частково зупинив дію закону, що дозволяє збір даних телекомунікаційних операторів для відстеження контактів хворих на коронавірус.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Закон, який надав право доступу до даних телекомунікаційних операторів для відстеження контактів хворих на коронавірус, ухвалили в країні ще в березні. Документ має діяти до кінця епідемії. Водночас Конституційний суд країни дійшов висновку, що окремі положення закону призводять до порушення верховенства права. 

“Частина зупиненого закону не була досить чітко прописаною, дозволяла оброблення персональних даних без чітких намірів… та не надавала достатніх гарантій щодо недопущення неналежного використання доступу до таких даних”, – зазначив голова суду Іван Фіацан. 

Водночас відомо, що уряд Словаччини планує запустити спеціальний додаток для відстеження контактів хворих, а тому досі не зрозуміло, як рішення суду вплине на ці плани. 

Нагадаємо, що українське Міністерство цифрової трансформації презентувало додаток для контролю за обсервацією та самоізоляцією на початку квітня. Відстежувати самоізоляцію українців Мінцифри доручив Кабінет Міністрів. Міністерство планувало запустити окремий мобільний додаток для контролю, а ще раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповідав про плани розпочати контроль за дотриманням самоізоляції, використовуючи досвід Ізраїлю, де силовики стежать за громадянами через мобільні телефони. Однак наприкінці березня очільник МВС Арсен Аваков заявляв, що у відомстві готові до такого стеження, але розуміють, що це порушує конституційні права громадян. 

Відомо, що окрім Ізраїлю в Ірані влада стежить за своїми громадянами нібито через коронавірус. Вона робить це за допомогою спеціально створеного додатка. Як розповіли журналісти видання Vice, після завантаження додатка AC19 у користувачів просять номер телефону, а також запитують дозволу на збір даних про їхнє місцеперебування. Водночас найчастіше прохання дозволити збирати ці дані написано англійською мовою, а не на фарсі, тому багато користувачів не знають, про що їх запитують. 

Нещодавно понад 110 організацій світу закликали держави дотримуватися прав людини в умовах використання технологій електронного нагляду для боротьби з пандемією коронавірусу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter