У Шанхаї затримали іноземних журналістів під час висвітлення протестів проти локдауну

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Поліція Шанхая 27 листопада затримала іноземних журналістів, які висвітлювали протести проти карантину, зокрема кореспондента ВВС Едварда Лоуренса.

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Протести в Шанхаї. Джерело: AFP

Згідно з повідомленням, щонайменше четверо поліцейських штовхнули Лоуренса на землю, били його ногами, а потім заарештували. Протримавши кілька годин, чоловіка звільнили. Після цього китайські чиновники заявили, що поліція взяла його під варту “для його ж блага, щоб він не підхопив COVID від натовпу”.

Цього ж дня ввечері поліція Шанхая затримала Міхаеля Пеукера — китайського кореспондента новинної платформи RTS Info швейцарської суспільної телерадіокомпанії Radio Télévision Suisse. Це сталося одразу після закінчення прямої трансляції з місця протесту. Приблизно за годину його відпустили, згідно з повідомленням видання.

Разом з Пеукером затримали його оператора. Також силовики конфіскували їхнє відеообладнання. Журналіст розповів CPJ, що згодом поліцейським зателефонував “їхній бос” і наказав звільнити медійників. Пізніше їм повернули й обладнання.

“Затримання журналіста BBC Едварда Лоуренса та кореспондента RTS Info Майкла Пеукера є лише останніми прикладами небачених зусиль китайської влади придушити роботу преси”, — заявила представниця CPJ у Китаї Айріс Хсу.

Водночас спільнота іноземних кореспондентів Китаю заявила, що журналісти багатьох видань зазнали фізичних переслідувань з боку поліції під час висвітлення протестів у Шанхаї та Пекіні, однак CPJ не зміг негайно перевірити інші випадки, крім описаних.

Нагадаємо, що з п’ятниці, 25 листопада, в містах Китаю спалахнули демонстрації через сувору політику уряду щодо COVID-19. Зокрема, китайських урядовців звинуватили у втручанні в зусилля пожежників під час порятунку жертв пожежі в житловому будинку в столиці регіону Сіньцзян Урумчі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за даними некомерційної організації Access Now, 2022 року Китай і Росія стали світовими лідерами із запровадження обмежень в інтернеті.

До таких зусиль уряди обох тоталітарних країн вдаються, щоб завадити організації протестного руху, для чого активісти часто використовують інтернет. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter