У СБУ на тлі скандалу з Bihus.Info порадили співробітникам не носити брендовий одяг – журналістка Єгошина

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Службі безпеки України на тлі скандалу з незаконним стеженням за Bihus.Info порадили співробітникам не носити брендовий одяг, не їздити на дорогих автівках та не використовувати дорогі аксесуари. 

Про це з посиланням на власні джерела написала журналістка проєкту “Схеми: корупція в деталях – RFERLВалерія Єгошина у фейсбуку.

Валерія Єгошина. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

За її словами, ці рекомендації співробітники нібито отримують через робочі чати та смс-розсилання.  

“А знаєте, чим зараз зайняті частина співробітників СБУ? СМС-розсилками! У той час, коли суспільство має шалений запит на справедливість, пошук та покарання винних, відповідей про мету “спецоперації” проти BIHUS.Info тощо, деякі співробітники думають про те, як не “спалитись”, – написала вона.

Журналістка оприлюднила скриншоти таких повідомлень, які нібито масово отримують співробітники СБУ.

Джерело: фейсбук- Валерії Єгошиної
Джерело: фейсбук Валерії Єгошиної

За даними Єгошиної, такі повідомлення розсилають співробітникам підрозділів, що працюють над питаннями “корупції” та “економіки”. Водночас їм нібито радять купити тактичний одяг.

“Це – те саме управління, люксовий автопарк якого ми зі “Схеми: корупція в деталях – RFERL” фільмували і отримували погрози від СБУ після. Не перестану нагадувати, що цих два управління в результаті “реформ” підпорядкували… ДЗНД (Департамент захисту національної державності СБУ. – Ред.)”, – додала журналістка.

На питання в коментарях до допису, чи не фейк це, медійниця стверджує, що такі повідомлення отримали “різні люди в дійсно робочих чатах”.  

Джерело: скриншот з допису Валерії Єгошиної

Інформація про “рекомендації щодо дрескоду” для співробітників СБУ з’являється вже не вперше. Так, про такі “нововведення” повідомляв ще 2019 року головред Цензор.Нет Юрій Бутусов.  Тоді, за даними журналіста, одним з перших розпоряджень нового начальника Закарпатського управління СБУ Івана Рудницького стало введення такого дрескоду і заборона на носіння бороди.

Скриншот з допису Юрія Бутусова

Пізніше в СБУ цю інформацію спростували.

ZMINA надіслала запит до пресслужби СБУ з питанням, чи відповідає дійсності інформація Валерії Єгошиної. 

Нагадаємо, що 16 січня в мережі з’явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, пройдуть тести на вживання наркотиків.

Напередодні публікації прослуховувань журналісти проєкту випустили розслідування про тих, хто готує медіазвіти для посадовців, зокрема Офісу президента. Виявилося, що в таких звітах майже ігнорують, наприклад, гучні скандали, пов’язані з корупцією, а критику влади приписують виключно представникам опозиційних партій.

Згодом Бігус оприлюднив ще одне відео, де стверджував, що за командою проєкту стежили близько року.

Ситуація набула великого розголосу, на неї відреагували президент Володимир Зеленський і низка посадовців, зокрема очільник Служби безпеки України і міністр юстиції.

Саме з незаконним стеженням за командою проєкту журналістських розслідувань пов’язують звільнення 31 січня 2024 року Романа Семенченка з посади начальника Департаменту захисту національної державності СБУ.

Також вийшло власне розслідування команди проєкту, де стверджується, що за Bihus.Info стежили саме співробітники СБУ.

Водночас у Службі безпеки дали зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в межах “протидії організованій наркозлочинності” й що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter