У Росії заочно засудили до восьми років позбавлення волі українську журналістку Яніну Соколову

Дата: 14 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Басманний районний суд Москви заочно засудив українську журналістку Яніну Соколову до восьми років позбавлення волі.

Про це повідомляє “Медіазона” з посиланням на прокуратуру Москви.

Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

Суд визнав журналістку винною в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі (пункт “а” ч. 2 ст. 282 Кримінального кодексу РФ (суспільні дії, спрямовані на розпалювання ненависті та ворожнечі, а також на приниження гідності групи осіб за ознакою національності, вчинені публічно, з використанням мережі “Інтернет”, з погрозою застосування насильства).

Як пише видання, у справі було два епізоди. Перший стосувався інтерв’ю Соколової програмі “Говорить великий Львів” українського телеканалу NTA влітку 2022 року. У російському суді прокурор говорив, що журналістка у своєму виступі “обґрунтувала насильницькі дії проти росіян”.

Порушити справу проти Соколової в серпні 2022 року вимагав голова слідчого комітету Олександр Бастрикін. Тоді російські провоєнні телеграм-канали публікували фрагмент передачі “Говорить великий Львів” від 30 липня 2022 року, де Соколова говорила, що росіян, які воюють в Україні, не можна брати в полон.

Другий епізод стосувався випуску на ютуб-каналі “Вечір з Яніною Соколовою”, що вийшов 10 грудня 2022 року. За версією російського слідства, журналістка зробила публічну заяву, яка “формує зневагу” та “обґрунтовує насильство” проти росіян. Відео, яке мало заголовок “Ракетний удар по Москві. Собачі бомби. Двійник путіна” зараз недоступне.

Нагадаємо, раніше міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук українську журналістку, телеведучу, громадську діячку Яніну Соколову. Журналістка у відповідь заявила, що засмучена тим фактом, що це сталося лише зараз: “Переживала, що моя русофобія недостатня”. 

Яніна Соколова – українська журналістка та громадська діячка, авторка та ведуча програми “Рандеву” на 5 каналі, авторських проєктів на ютубі “Вечер с Яниной Соколовой” та “Соромно!”. Засновниця проєкту “Я, Ніна” на допомогу онкохворим, медіаамбасадорка HeforShe в Україні, волонтерка.

У своїх програмах вона, зокрема, розвінчує російські фейки та міфи щодо України. У серпні 2021 року отримала від Форуму асоціації медіаінтернів спеціальну відзнаку за особливий внесок у розвінчування агресивних наративів російської пропаганди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter