У російському СІЗО, де незаконно утримують 33 українських політв’язнів, – спалах коронавірусу та корости

Дата: 18 Січня 2022
A+ A- Підписатися
У СІЗО №1 російського Ростова-на Дону, де незаконно утримують 33 українських політв’язнів, через порушення санітарних норм стався спалах коронавірусної інфекції та корости – небезпечного захворювання шкіри.
 
Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова з посиланням на адвоката українських громадян.
 

Омбудсман повідомила, що від початку коронавірусної пандемії вона систематично вимагає від країни-окупанта РФ забезпечити засобами індивідуального захисту громадян України у місцях позбавлення волі. Втім, звернення залишаються без відповідного реагування.

Водночас Денісова повідомила, що постійно отримує від адвокатів інформацію про ненадання медичної допомоги, вилучення ліків та ігнорування скарг українських політв’язнів на стан здоров’я.
 
Вищевказані дії є грубим порушенням пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радами ООН. Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової надати відповідне медико-санітарне забезпечення з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я і Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням від 25.03.2020 та фахову лікарську допомогу відповідно до положень Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, схвалених Економічною і соціальною радою ООН, і Федерального закону РФ від 21.11.2011 № 323-ФЗ “Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации”, – написала український Омбудсман. 
 
Людмила Денісова наголосила, що підтримка бранців Кремля з боку міжнародної спільноти та посилення тиску на країну-окупанта РФ є вкрай важливими задля звільнення всіх українських політв’язнів.
 
Раніше Уповноважена повідомляла про погіршення стану та/ або порушення права на охорону здоров’я політв’язнів, зокрема Сейрана Хайредінова, Володимира Дудки, Костянтина Ширінга, Джеміля Гафарова, Сервету Газієву, Тимура Ялкабова, Геннадія Лимешка, Тимура Ібрагімова
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter