У кримського політв’язня Хайредінова адміністрація російського СІЗО відібрала ліки – Денісова

Дата: 03 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У політв’язня із четвертої бахчисарайської групи у справі “Хізб ут-Тахрір” Сейрана Хайредінова, якого незаконно утримують у СІЗО-1 російського Ростова-на-Дону, відібрали ліки, які йому минулого місяця передали рідні.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Сейран Хайредінов

Вона повідомила, що у бранця Кремля – серйозні проблеми із серцем.

“Сейран залишається без життєво необхідних медичних препаратів, незважаючи на те, що вони були офіційно завірені адміністрацією слідчого ізолятора СІЗО-1 Ростова-на-Дону та передані з її дозволу.​ Своїми незаконними діями керівництво слідчого ізолятора порушило права Сейрана Хайредінова на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, які закріплені 2 статтею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також 22-м пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН” , – мовиться у повідомленні.

Вона звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою вжити заходів щодо відновлення прав Хайредінова як громадянина України, зокрема повернути медпрепарати, провести медобстеження та призначити необхідне лікування.

Денісова також закликала міжнародне співтовариство звернути увагу на порушення прав кримчанина Хайредінова, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх в’язнів Кремля, а також посилити тиск на Росію як країну-окупанта.

Нагадаємо, 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму російські силовики затримали сімох осіб. Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” обрав запобіжний захід для шістьох затриманих у вигляді тримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекір’я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф’янов, Сейран Хайредінов були заарештовані в залі суду.

Як повідомлялося раніше, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають писати їм листи, зокрема й Сейрану Хайредінову.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, використовуючи своє кримінальне антитерористичне законодавство у порушенні IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Крім того, РФ послідовно ігнорує, зокрема резолюції Генеральної Асамблеї ООН “A/RES/68/262” від 27 квітня 2014 року, “A/RES/71/205” від 19 грудня 2016 року, “A/RES/73/194 від 17 грудня 2018 року, резолюції Європейського Парламенту 2016/2556 (RSP) від 04 лютого 2016 року, RC\ 1136042 від 04 жовтня 2017 року, резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи 2133 (RSP) від 04 лютого 2016 року. 
 
Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею 2014 року Криму. Верховний Суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, включивши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”.
 
Адвокати затриманих громадян України твердять, що з матеріалів кримінальних справ випливає, що обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичні акти і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Це фактично єдиний доказ здійснення інкримінованого їм злочину. В основу обвинувальних матеріалів також лягають свідчення таємних свідків і висновки експертиз підконтрольних ФСБ організацій.
 
Регіональний центр прав людини називає переслідування громадян України в межах кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” воєнним злочином за ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 
 
Як відомо, релігійна організація діє в Україні легально. За  словами голови інформаційного офісу “Хізб ут-Тахрір” в Україні Фазила Амзаєва, 20-річна присутність в Україні організації свідчить про відсутність терористичної загрози з її боку. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter