Денісова заявила про суттєве погіршення стану здоров’я кримських політв’язнів Дудки, Ширінга та Ялкабова

Дата: 30 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Стан здоров’я незаконно засуджених Росією громадян України Володимира Дудки, Костянтина Ширінга та Тимура Ялкабова суттєво погіршився.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в телеграмі та фейсбуку

Володимир Дудка, Костянтин Ширінг, Тимур Ялкабов

За її словами, Володимир Дудка впродовж місяця перебуває в медичній частині “ФКУ ИК 11 УФСИН России по Ставропольскому краю”, втім лікування антибіотиками не має позитивної динаміки.

“Його тіло вкрите висипом, фурункулами та гнійниками. Крім того, у Володимира хвороба шлунку та постійні головні болі на фоні високого артеріального тиску”, – написала вона.

Омбудсман звернула увагу, що рідні можуть передавати життєво необхідні ліки політв’язню лише раз на кілька місяців.

Крім того, Денісова занепокоєна погіршенням стану здоров’я 61-річного політв’язня Костянтина Ширінга, якого Росія засудила до 12 років позбавлення волі за сфабрикованою кримінальною справою за нібито “шпигунство”.

Бранець Кремля має низку хронічних захворювань та переніс два інфаркти міокарда. Через неякісне протезування зубів він відчуває нестерпний біль та змушений вживати лише рідку їжу.
 
Адміністрація Сімферопольського СІЗО-1, де його незаконно утримують, не надає йому життєво необхідних ліків та медичної допомоги.
 
Денісова розцінила такі дії адміністрації слідчого ізолятора як грубе порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, та статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.
 
Також від адвоката українського політв’язня Тимура Ялкабова, якому окупаційна влада РФ незаконно інкримінує участь в організації “Хізб ут-Тахрір”, стало відомо про суттєве погіршення стану його підзахисного.​ Чоловік має інвалідність 3-ї групи через бронхіальну астму.
 
“Він скаржиться на напади задухи через фізичні навантаження, йому навіть важко підніматися сходами. Також Ялкабова турбує сильний біль у нирках. Після поміщення кримського татарина в СІЗО додалася ще й алергія, внаслідок якої все тіло вкрилося пухирями”, – написала Денісова на своїй фейсбук-сторінці.

За словами Омбудсмана, адміністрація слідчого ізолятора не надає Ялкабову жодної медичної допомоги та не забезпечує життєво необхідними ліками.

Вона звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно вжити заходів для дотримання прав громадян України – надати належну медичну допомогу.

Також українська Омбудсман закликала міжнародну спільноту, дипломатів та представників правозахисних організацій посилити моніторинг дотримання прав українців, які перебувають у неволі країни-окупанта, та застосувати “всі можливі важелі впливу задля якнайшвидшого повернення всіх українських політв’язнів додому”.

Як повідомлялося раніше, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи. Напишіть листа Володимиру Дудці

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter