У політв’язня Ялкабова в Сімферопольському СІЗО загострилася астма – дружина

Дата: 04 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У фігуранта справи “Хізб ут-Тахрір” Тимура Ялкабова, який перебуває у Сімферопольському СІЗО, загострилася астма. Чоловіка перевели в спецблок.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на дружину Ялкабова Аліє Муждабаєву та адвокатку Сафіє Шабанову.

Тимур Ялкабов

Ялкабов розповів, що в сирій двомісній камері з цвіллю у нього почала прогресувати астма. За рекомендаціями тюремного лікаря його перевели в стару камеру на сім чоловік, де йому стало трохи легше.

“Він хронічний астматик. У нього була офіційна інвалідність третьої групи, видана на один рік. Пізніше ми не продовжували її, тому що Тимур до арешту приймав ліки, які йому дуже добре допомагали. Зараз він знову страждає від хвороби, але як продовжити інвалідність в умовах СІЗО, ми не знаємо”, – розповіла дружина.

За словами Муждабаєвої, у спецблоці йому дали койку на другому поверсі двоярусного ліжка. Це ще більше погіршило здоров’я Тимура Ялкабова.

“Там стеля, чорна від цвілі, тому він задихається. Приходив лікар, вивів його в коридор. Він віддихався і його знову завели туди. Я ходила до начальника, попросила, щоб його перевели в іншу камеру. У попередній камері, звідки його перевели, були хоч якісь умови, більш людські. Тут зовсім ніяких умов, стіни і стелі мокрі. Він там не може дихати, нічим”, – розповіла дружина кримського татарина.

Нагадаємо, уранці 17 лютого в Криму російські силовики обшукали будинки в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Родичам на місцях проведення слідчих заходів працівники ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”). Того ж дня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” заарештував до 15 квітня 2021 року шістьох затриманих кримчан.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити, зокрема, онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter