У кримського політв’язня Джеміля Гафарова погіршився стан здоров’я – адвокат

Дата: 21 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Джеміль Гафаров, заарештований фігурант сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” повідомив свого адвоката Ріфата Яхіна про погіршення здоров’я.

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

Джеміль Гафаров

Медсанчастина та керівництво СІЗО ігнорують звернення Джеміля Гафарова та не надають йому жодної медичної допомоги, крім валідолу.

Заарештований з інвалідністю другої групи розповів, що його ниркова хвороба прогресує, без діалізу “він не протягне пів року в СІЗО“. Єдине, що підтримує чоловіка – це ліки, які надсилають родичі.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова наголосила, що РФ продовжує застосовувати тортури стосовно незаконно утримуваних громадян України. 

Своїми незаконними діями керівництво слідчого ізолятора порушило права Джеміля Гафарова на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, які закріплені 2 статтею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також 22-м пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН. Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходи щодо відновлення прав громадянина України, зокрема невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування”, – написала українська Омбудсман на своїй сторінці у фейсбуці.

Федеральна служба виконання покарань Росії публічно не коментує заяву Гафарова та його адвоката.

Нагадаємо, у липні 2021 року стан здоров’я Джеміля Гафарова, який перебував у тюремній лікарні Ростова-на Дону, погіршувався. У вересні російський суд продовжив на три місяці арешт Гафарову.

59-річний Джеміль Гафаров з 27 березня 2019 року перебуває у СІЗО за підозрою в тероризмі. Його звинувачують в участі у партії “Хізб ут-Тахрір”, забороненій у Росії. Гафарову загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі.

Як відомо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт тринадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі БекіровФарход БазаровРаїм АйвазовСервет ГазієвЕрфан ОсмановВладлен АбдулкадировРустем СейтхаліловДжеміль ГафаровТофік АбдулгазієвРуслан СулеймановОсман АрифмеметовМеджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter