У російській колонії погіршилося здоров’я кримського політв’язня Джеміля Гафарова – адвокат

Дата: 07 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Стан здоров’я кримського політв’язня Джеміля Гафарова, який перебуває в тюремній лікарні Ростова-на-Дону (Росія), став погіршуватися.

Про це повідомив адвокат Гафарова Ріфат Яхін на своїй фейсбук-сторінці, який відвідав свого підзахисного – чоловіка з інвалідністю другої групи. 

Адвокат переконаний, що медичний персонал тюремної лікарні “приховує” реальну картину про стан здоров’я Гафарова.

“Я жахнувся його розповіді про умови утримання і псевдолікування в тюремній лікарні, де йому стало гірше, переконавшись ще раз у марності, абсолютній непотрібності та високому ступені небезпеки “медицини” пенітенціарної системи”, – написав захисник.

Він стверджує, що медики продовжують ретельно приховувати справжню картину про стан здоров’я пацієнта, порушуючи закон і не видаючи йому жодних документів за результатами його перебування в цій установі.

“До адміністрації тюремної лікарні подано відповідну письмову вимогу з попередженням про подання адміністративного позову”, – повідомив адвокат.

Раніше повідомлялося, що тюремна лікарня в Ростові-на-Дону не приймає довідки про інвалідність Джеміля Гафарова.

Джеміль Гафаров

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт тринадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі БекіровФарход БазаровРаїм АйвазовСервет ГазієвЕрфан ОсмановВладлен АбдулкадировРустем СейтхаліловДжеміль ГафаровТофік АбдулгазієвРуслан СулеймановОсман АрифмеметовМеджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Нагадаємо, ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідає історії бранців Кремля. Правозахисники та журналісти закликають небайдужих громадян писати політв’язням листи та листівки. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter