У російській тюрмі приховують реальний стан здоров’я політв’язня Гафарова

Дата: 04 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Керівництво медустанов російської кримінально-виконавчої системи старанно приховує реальний стан здоров’я, фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Джеміля Гафарова, побоюючись підстав для зміни йому запобіжного заходу з утримання під вартою на домашній арешт. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Ріфата Яхіна.

Джеміль Гафаров

Ще 10 червня 59-річного Джеміля Гафарова, який має інвалідність другої групи, було екстрено госпіталізовано до тюремної міжобласної туберкульозної лікарні №19 Ростова-на-Дону з нирковою недостатністю та іншими захворюваннями.

За словами адвоката політв’язня Ріфата Яхіна, керівництво ростовських лікарень кримінально-виконавчої системи ретельно приховує відомості про реальний стан здоров’я політв’язня.

Як стверджує сам Гафаров, суд продовжує наполягати на його участі в слуханнях за допомогою відеозв’язку хоч самопочуття кримського татарина не стає кращим.

За словами Яхіна, через погіршення стану здоров’я його підзахисному було змінено групу інвалідності з третьої на другу. Тепер адвокат намагається домогтися від суду зміни запобіжного заходу на домашній арешт, оскільки захворювання, на які страждає Гафаров, входять до переліку причин, що перешкоджають утриманню під вартою, затверджених Постановою Уряду РФ № 3 від 14 січня 2011 року.

Ще в березні поточного року до туберкульозної лікарні №19  Ростова-на-Дону, де утримується Гафаров, було відправлено свідоцтво про його інвалідність та інші медичні документи. Однак адвокату стало відомо, що у медичному закладі вони відсутні.

26 червня 2021 року захисник знову надіслав документи Гафарова на адресу лікувального закладу з проханням надати також результати його аналізів. На це адвокат отримав  відповідь, що надання медичних документів не входить в компетенцію лікарні.

Факт цих відписок адвокат вважає “свідченням непотрібності і даремності подібних медичних установ пенітенціарної системи”, а також спробою приховати в будь-яких офіційних документах відомості про реальний стан здоров’я важкохворого Джеміля Гафарова.

“Потрібно лише мінімум людяності, елементарне розуміння і людське ставлення, людський розум і здоровий глузд, тобто той елементарний набір мінімум набору якостей, який притаманний суті розумній істоті (лат. Homo sapiens)”, – пише у своєму зверненні Яхін.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом  затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт тринадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі Бекіров, Фарход Базаров, Раїм Айвазов, Сервет Газієв, Ерфан Османов, Владлен Абдулкадиров, Рустем Сейтхалілов, Джеміль Гафаров, Тофік Абдулгазієв, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Меджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Як відомо, в Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.
 
Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода”
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter