Двом бранцям Кремля необхідна термінова медична допомога – Денісова

Дата: 19 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Двом кримським політв’язням, Сервету Газієву та Джемілю Гафарову, якнайшвидше необхідно забезпечити доступ до фахового медичного обстеження та лікування.

Про це у своєму телеграм-каналі написала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Людмила Денісова

За словами Омбудсмана, у місцях несвободи Російської Федерації продовжують порушувати основоположні права незаконно ув’язнених громадян України на одержання медичної допомоги.

Вчора адвокат кримського татарина Джеміля Гафарова повідомив мені, що після судового засідання у справі другої Сімферопольської групи “Хізб ут-Тахр”, яке відбулось 10 червня, українських політв’язнів Джеміля Гафарова та Сервета Газієва доправили у федеральний казенний лікувально-профілактичний заклад Міжобласна туберкульозна лікарня №19 Ростова-на-Дону. Джеміль Гафаров досі залишається у лікарні через загострення хронічної хвороби нирок і подагру, але жодних медичних обстежень йому не проводять. Вчора Джеміль брав участь у черговому судовому засіданні через відеозв’язок“, – повідомила Денісова.

За її словами, у Газієва медики швидкої допомоги діагностували хронічний холецистит – підвищений артеріальний тиск та сильні болі в печінці, але з лікарні його повернули у СІЗО без надання необхідної медичної допомоги. Про госпіталізацію Гафарова та Газієва їхніх адвокатів не повідомили.

На необхідності надання належної медичної допомоги українським політв’язням я неодноразово наголошувала у своїх зверненнях до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової. Однак і цього разу отримала відписку, в якій російський омбудсман запевняє, що умови утримання, зокрема Джеміля Гафарова і його медичне забезпечення відповідають російським та міжнародним стандартам. Наголошую, що Сервет Газієв та Джеміль Гафаров потребують термінового фахового медичного обстеження та лікування“, – заявила Денісова.

Вона зауважила, що відповідно до положень статті 110 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації та закону РФ від 21 листопада 2011 року № 323-ФЗ Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации, Гафаров і Газієв потребують негайної зміни запобіжного заходу та звільнення з-під варти.

Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на порушення статті 3 положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод та вжити всіх можливих заходів, аби негайно припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи РФ“, – наголосила Денісова.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом  затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих у березні 2020 року в Криму.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter